Meneküljön a valóság elől ezzel a 123 éves, hógolyózós kisfilmmel

2020. november 6. – 14:36

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Valószínűleg mind ismerjük már a 2020-érzést, ami röviden és tömören leginkább úgy írható le, hogy minden szar, de legalábbis baromi nyomasztó. A New York Times újságírója, Sam Anderson egyedi terápiás módszert talált a nyomorúságos év viszontagságainak átvészelésére: folyamatosan újra és újranéz egy 1897-es, franciaországi hógolyózást megörökítő egyperces filmjelenetet, amelyet minden részletében lenyűgözőnek talált.

Az eredetileg fekete-fehér, de digitálisan kiszínezve meglepően modernnek ható felvétel a mozgóképes úttörőknek számító Lumière fivérek munkája, és tényleg könnyű belefeledkezni. Pedig igazából csak annyi történik benne, hogy a kb. 15 felnőtt szereplő az akciót komikusan komolyan véve izomból gyepálja egymást hógolyókkal.

Többször újranézve a sokaságból kiemelkedik néhány alak, akik valamilyen szempontból megkapóak, Anderson kedvencei pl. a tömött bajszú úr a bal alsó sarokból, aki dob egy rendkívül bénát, a középre befutó, elegáns, hosszú kabátos-keménykalapos férfi, aki az elképzelhető legúriemberesebben hógolyózik, illetve a tragikus hős kerékpáros, aki egy darabig szilárdan állja a rá záporozó találatokat, de aztán látványosat bukik.

Ide is teszem a videót, hátha mást is átsegít 2020 szörnyűségein:

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!