Csalásról van szó, ha üzenetet kapott Novák Katalintól a Facebookon

2021. március 13. – 08:42

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter pénteken írta ki hivatalos Facebook-oldalára, hogy egy kamuprofilon keresztül a nevében küldözgettek üzeneteket követőinek. A kommentek szerint többen is kaptak gyanús üzeneteket, voltak, akik jelentették is a Facebooknál ezeket. A miniszter szerint mostanra sikerült letiltani a kamuprofilt.

A nagy techcégek – közük a Facebook – megregulázása egy ideje a magyar kormánynál is téma, Varga Judit igazságügyi miniszter január végén jelentette be, hogy tavaszra készülhet el az erre vonatkozó törvényjavaslat, de ennek részleteiről semmit nem tudni még.

Még decemberben történt, hogy Varga Judit felháborodva azt állította, egy bejegyzése után a Facebook megváltoztatta az algoritmusát, mire a közösségi oldal erre úgy reagált, hogy szó sincs ilyesmiről, ők nem csináltak semmit. Nem sokkal később Varga belengette a közösségi médiumok szankcionálásának lehetőségét, mivel szerinte a Facebook és a Twitter „shadowbant” használ, azaz „titokban, politikai céllal úgy korlátozzák a felhasználói profilunk láthatóságát, elérését, hogy arról mi ne tudjunk”.

Ellenzéki politikusok is foglalkoznak a kérdéssel, bár nem teljesen ugyanabból az okból, mint a magyar kormány. A momentumos Donáth Anna február elején jelentette be, hogy minden erejével azért fog dolgozni, hogy az Európai Unió egy európai Facebook-törvényt alkosson, mely többek közt arra kötelezné a Facebookot, hogy fizessen a felhasználóknak és a médiának is. Donáth szerint a Facebook mostanra egymaga képes törölni az emberek múltját, ezért az EU-nak lépnie kell, hogy változtasson az ilyen platformok működésén.

Az, hogy a felhasználók adataiért is fizetnie kelljen a Facebooknak, elég radikális ötletnek tűnik, az viszont, hogy a médiát kompenzálják valahogy, egyáltalán nem újdonság, Ausztrália már meg is próbálkozott ezzel.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!