Utcát neveznek el J Dilláról Detroitban

2024. október 24. – 12:42

Másolás

Vágólapra másolva

Öt legendás detroiti személyről neveznek el utcát a michigani városban, köztük van James Dewitt Yancey alias J Dilla is, a hiphop műfajának egyik legnagyobb hatású producere – írja a Detroit News. A döntést kedden szavazta meg a városi tanács, ahol az illetékesek egy tizenhárom fős listából választották ki a végső öt jelöltet.

J Dilla a Key Clubban 2000-ben – Fotó: Gregory Bojorquez / Gertty Images
J Dilla a Key Clubban 2000-ben – Fotó: Gregory Bojorquez / Gertty Images

„Mindenki, akit javasoltunk, figyelemre és tiszteletre méltó, nagyszerű dolgokat tett a városunkért, és megértjük, hogy nagyon nehéz csak ötöt kiválasztani” – mondta Mary Sheffield, a városi tanács elnöke.

A detroiti születésű J Dilla mellett utcát neveznek el a producer mentoráról, Joseph Anthony „Amp” Fiddlerről is, ő volt az, akitől Dilla az első dobgépét kapta ajándékba. Utcát kapott még az 1982-ben meggyilkolt Vincent Chin, a Detroit Pistons egykori kosarasa, Earl Cureton és a polgárjogi vezetőként ismert Horace Sheffield Jr. is.

Mint a Billboard írja, a J Dilla (másik becenevén Jay Dee) tiszteletére készült utcatábla a Nevada és a Charest utca sarkán fog állni, nem messze a producer egykori családi házától, aminek a pincéjében rögzítette korai zenéit.

J Dilla 2006-ban, 32 éves korában halt meg egy ritka autoimmun betegségben, ami miatt élete utolsó időszakában kerekesszékbe kényszerült. Egyedi stílusa óriási hatást gyakorolt a hiphop több generációjára, a Tribe Called Quest, Travis Scott, Pharrell Williams, Erykah Badu és Kanye West mind inspirációként tekintenek rá.

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!