A Twitch antiszemitizmus miatt letiltott több arab streamert

2024. október 22. – 17:17

Másolás

Vágólapra másolva

A Twitch streamingplatform több ismert, sok követővel rendelkező arab streamert is kitiltott egy, a múlt hónapban rendezett, TwitchCon nevű rendezvényen megtartott panelbeszélgetés miatt, írja a Kotaku. A kitiltott streamerek közé tartozik CapriSunnPapi, Fr0gan, Raffoulticket, DenimsTV és Vio (aki egyébként nem arab származású). Ők mindannyian részt vettek a San Diego-i TwitchCon második napján „Rating Streamers” nevű eseményén, ahol a népszerű Twitch-személyiségeket egy ranglistára helyezték, hogy ki ejtheti ki a száján a „habibi” szót, ami arabul „barátot” vagy „szeretett személyt” jelent.

A 30 napos tiltásokat azután kapták meg a résztvevők, hogy a panel miatt napokig tartó üzengetés indult közösségi médiában. A balhéban arab származású, palesztinbarát Twitch-streamert vádoltak meg antiszemitizmussal. Az X-en és a Redditen megosztották azt a klipet, amiben Fr0gan azt mondja, hogy „reméli”, hogy az amerikai katonák poszttraumás stressz-szindrómában (PTSD) fognak szenvedni. Fr0gan később így kért bocsánatot:

„A dühöm azokra irányul, akik ezeket a háborús bűnöket elkövetik és pártolják, úgy tesznek, mintha ők ”szabadították volna fel„ a népemet. Ez szörnyű és undorító. A mondandóm rosszul volt megfogalmazva, és ezért elnézést kérek” – mondta a streamer, majd hozzátette, hogy nem az összes katonára gondolt, hanem kifejezetten azokra, akiknek „nincs lelkiismeret-furdalásuk”.

„Amit mondtam, az a frusztrációmból fakadt, mivel jelenleg a családomat bombázzák »felszabadítás« címén. Tisztában vagyok vele, hogy nem fejeztem ki jól magam, és hogy árnyaltabban is beszélhettem volna ezekről a témákról” – olvasható a streamer X-bejegyzésében.

Úgy tűnik azonban, hogy Fr0gan nem azért lett kitiltva, amit a legutóbbi streamjében mondott, hanem a szeptember 21-i rangsolós esemény miatt. A kérdéses panel során a streamelők úgynevezett tier-listát állítottak, vagyis rangsoroltak. A lista tetejére általában a legjobbak kerülnek, a végére pedig a legrosszabbak. Ebben az esetben a lista tetején azok szerepeltek, akiktől a rangsoroló streamerek szerint a leginkább elfogadható az, ha kimondják, hogy habibi. Értelemszerűen a lista végén azok szerepeltek, akiktől a legkevésbé elfogadható a szóhasználat. A felháborodás vége az lett, hogy a streamereket tiltották, a TwitchCon teljes második napjának a felvételeit pedig eltávolították a GivePlz Twitch-csatornáról. Ez az a csatorna, ahol az összes TwitchCon-feltöltés megtalálható.

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!