Traumatikus, érzéstelenítés nélküli, illegális abortuszával érvel Sally Field színésznő Kamala Harris mellett

2024. október 7. – 21:37

Másolás

Vágólapra másolva

Hatvan évvel ezelőtti illegális abortuszáról beszélt Instagramon közzétett videójában Sally Field, kétszeres Oscar- és Golden Globe-díjas amerikai színésznő. Field traumatikus élményeinek megosztásával a reprodukciós jogok jelentőségére akarta felhívni a figyelmet, megindokolva azt is, miért támogatja Kamala Harrist és Tim Walzot a novemberi amerikai elnökválasztáson.

A Variety azt írja, a színésznő, először a 2018-as „In Pieces” című memoárjában írt 1964-es abortuszáról, most a közelgő elnökválasztás miatt érezte fontosnak, hogy újra megossza a történetet. „Nem mehetünk vissza!” – hangsúlyozza videójában Field.

A színésznő beszámolója szerint mindez azelőtt történt, hogy beindult volna hollywoodi színészi karrierje, egy olyan időszakban, amikor a fogamzásgátlás még csak a házasoknak volt elérhető opció. „Úgy érzem, hogy az én generációmból nagyon sok nő ment keresztül hasonló, traumatikus eseményeken, és erősebbnek érzem magam, amikor rájuk gondolok. Hiszem, hogy hozzám hasonlóan ők is harcolni akarnak majd az unokáikért és az ország összes fiatal nőjéért” – írja videójának leírásában Field.

A színésznő a videóban elmondja, az 50-es évek korszelleme rá is hatott, így még mindig szégyelli, hogy illegális abortuszon esett át a mexikói Tijuanában, ahova háziorvosa vitte el, miután kiderült a terhessége.

„Egy nagyon lepukkantnak tűnő utcában parkoltunk le, ijesztő volt, ő pedig körülbelül három háztömbnyire parkolt le, és azt mondta: »Látod azt az épületet ott lent?«. Adott nekem egy borítékot készpénzzel, és azt mondta, hogy menjek be abba az épületbe, adjam oda a pénzt, majd azonnal jöjjek vissza hozzá”

– meséli a videóban Field. A színésznő elmondása szerint az abortuszt gyakorlatilag érzéstelenítés nélkül végezték el, így mindent érzett a műtét alatt, csak a karjaiban és a lábában érzett némi zsibbadást. Field a videóban arról is beszámol, hogy a műtét alatt ráadásul molesztálni kezdte az egyik orvos, ami miatt még nagyobb szégyent érzett. A műtét után pedig szinte egyből kitették a szűrét a helyszínről, mivel a tiltás miatt nem akarták, hogy bárki is ott találja.

Field szerint jelenleg ehhez hasonlóan traumatikus élményeket élnek át azok a nők az Egyesült Államokban, akiknek egy abortuszért „egy másik államba kell eljutniuk, nincs pénzük, nincsenek eszközeik, nem tudják, hová mennek.” A színésznő szerint az abortusz szigorításával semmibe veszik a fiatal nők és lányok döntéseit azzal kapcsolatban, képesek-e megszülni és felnevelni gyereküket.

Field azóta támogatja Kamala Harrist, hogy az alelnök még augusztusban hivatalosan is elindította kampányát, miután Joe Biden, az Egyesült Államok jelenlegi elnöke visszalépett a jelöltségről. A színész akkor a Variety-nek nyilatkozott: „Nagyon hálás vagyok Joe Bidennek azért a rendkívüli 54 évért, amit az ország szolgálatában töltött. A döntés, amit a lemondás mellett hozott, hősies és egy nagyszerű ember döntése. És mint dolgozó nő, anya és nagymama teljes 77 éves szívemmel támogatom Kamala Harris alelnöki jelöltségét.”

Donald Trump a szeptemberi elnökjelölti vitában bátor döntésnek nevezte az abortuszjog alkotmányos védelmét garantáló Roe kontra Wade ítélet felülbírálatát, és azt mondta: valakik babákat akarnak kivégezni. Mikor Kamala Harris arról beszélt, hogy ha Trumpot újraválasztják, országos abortusztilalmat fog bevezetni, Trump hazugságnak nevezet a kijelentést, szerint mindenki azt akarja, hogy a tagállamok maguk dönthessenek az abortusz kérdésében.

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!