Egy kaliforniai dizájner egy az egyben lenyúlhatta az Orion legendás logóját

2024. szeptember 27. – 14:43

Másolás

Vágólapra másolva

Egy kaliforniai grafikus Jarrod Bryan minden bizonnyal egy az egyben ellopta az 1913-ban alapított elektronikai vállalat, az Orion logóját, legalábbis ez derül ki abból a posztból, amit még 2023 májusában töltött fel.

A poszt alatt nagy felhajtás kerekedett, miután többen rátaláltak a lopott logóra, nagyban köszönhető ez a Plakátfiú Facebook-oldalnak, ahol szintén felhívták a követők figyelmét a lopásgyanúra. Bryan egyébként a posztban azt állítja, hogy egy Atlas Skateshop nevű gördeszkás boltnak tervezte a logót. A bejegyzésben lapozva látszik, hogy a logó minden bizonnyal több termékre is rákerülhetett, azt aktívan használhatták is. Ezt támasztja alá az Atlas webshopja is, ahol a mai napig elérhetők a lopott logóval ellátott termékek.

Bottlik József Orion-logója – Forrás : MNG
Bottlik József Orion-logója – Forrás : MNG

A logót eredetileg Bottlik József tervezte az Orionnak 1925-ben. Bottlik eredetileg autodidakta grafikus volt, bár rövid ideig az Iparművészeti Főiskolára is járt. 1919 után elsősorban plakáttervezéssel foglalkozott, 1921-től a Magyar-Wolfram Izzólámpagyár grafikusaként dolgozott. Munkáival hazai és külföldi kiállításokon is szerepelt, 1927-ben részt vett az Iparművészeti Társulat kiállításán, 1929-ben pedig ott volt Münchenben, a Nemzetközi Plakátkiállításon.

Bottlik 1984-ben halt meg, így arra sem lehet hivatkozni, hogy már nem védi a szerzői jog, ez még 30 évig érvényben lesz.

A plakátlopási üggyel kapcsolatban megkerestük az Oriont, Jarrod Bryan grafikust és az Atlas gördeszkásboltot is, amint válaszolnak frissítünk.

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!