Beláthatatlan ideig szünetel a HammerWorld metálmagazin

2024. szeptember 6. – 14:54

Másolás

Vágólapra másolva

Közleményt tett közzé a HammerWorld metálzenei magazin a Facebook-oldalukon, melyben megválaszolják, miért nem jelent meg május óta a lap, és milyen jövő várhat a metálzenei szubkultúrában nagy múltú kiadványra.

Mint az a Cselőtei László alapító által írt bejegyzésből kiderült,

a korábban Metal Hammerként ismert magazin idén már biztosan nem fog megjelenni nyomtatott formában.

„Szóval, akárhogy csűrtük-csavartuk a számokat, már nem jött ki a matek…Egy nyomtatott újságnál a rendszeres megjelenés alapvető fontosságú, ezt viszont jelenleg nem tudjuk biztosítani. Ezért a 2024-es őszi-téli időszakban már NEM jön ki újabb nyomtatott lapszám” – írják. Az előző, egyben egy időre utolsó nyomtatott megjelenés a 2024. május-júniusi 355-ös lapszámuk volt.

Cselőtei kifejti, hogy a drasztikus döntés hátterében pénzügyi és hirdetői problémák állnak: „Bár az olvasótáborunk létszáma stabil, az utóbbi években a lap előállítása jelentősen megdrágult, a hirdetési bevételek viszont nem tudtak megfelelő mértékben növekedni.”

Hozzáteszik, hogy a zeneipari hirdetők egy része még mindig dolgozik velük, viszont egy szűk hirdetői körről van szó, akik egy bizonyos árszintnél többet nem tudnak nyújtani. A bejegyzésből az is kiderül, hogy a lap vezetősége folyamatosan tárgyal nagyobb hirdetőkkel is, akik állításuk szerint a lap témája miatt utasítják vissza a velük való közös munkát, ezért nem tudnak nyomtatott formában fennmaradni.

„Direktben és ügynökségeken keresztül is folyamatosan zajlanak tárgyalások a nagy hirdetőkkel (bankok, ital- és autóforgalmazók, telekommunikációs cégek stb.), ezek az óriások azonban sajnos továbbra sem szerepelnek szívesen egy olyan magazinban, amelynek a témája a hard rock/metal zene. Néha sikerül egy-egy ilyen együttműködést összehozni (pl. Ford, BMW, Nissan – köszönjük!), de ennél sokkal többre lenne szükség a működésünkhöz” – olvasható a posztban.

A HammerWorld így határozatlan időre szünetel nyomtatott formában, az alapítók azonban bizakodóak: „De nem adjuk fel! Folyamatosan megoldásokon, megjelenési konstrukciókon törjük a fejünket. A célunk az, hogy jövő év elején, tavasszal folytathassuk, hogy ismét a kezünkben tarthassuk a magazint, amit annyira szeretünk!”

A magazin erre az időre kizárólag online működésre áll át, a honlapjukon fogják közzétenni az elkészült anyagaikat, és ide költözik a Hangpróba, több album- és koncertismertető cikkük és interjúkkal is készülnek, miközben folyamatosan bővíteni fogják az archívumukat az eddgi lapszámok digitalizálásával.

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!