A játékkártyák eladása akkora üzlet, hogy már röntgennel vizsgálják át a bontatlan csomagokat ritkaságokért

2024. augusztus 21. – 17:29

A játékkártyák eladása akkora üzlet, hogy már röntgennel vizsgálják át a bontatlan csomagokat ritkaságokért

Másolás

Vágólapra másolva

A különböző gyűjthető kártyajátékok sikere a Magic: The Gathering 1993-as indulása óta szinte töretlen, a Yu-Gi-Oh, a Pokémon és további nagy sikerű franchise-ok játékkártyáinak gyűjtése és cserélése sok milliós hobbivá nőtte ki magát. A többségnek ma már talán inkább arról szól ez a szenvedély, hogy a saját kollekciójukat növeljék, nem pedig magáról a játékról, gyarapítani pedig mindig van lehetőség, tekintve, hogy egy játékhoz akár több ezer féle lap is létezhet, sőt a kártyák száma folyamatosan bővül a mai napig. A hobbi növekedésével párhuzamosan a lapokkal való kereskedés is óriási üzletté nőtte ki magát az elmúlt évtizedekben, a különféle aukciós oldalakon és a vásárokon való seftelés pedig ma már a szubkultúra szerves részét képezi.

Az új kiadások megjelenése azért is fontos, mert ennek hála a játékmenet is frissül, változtatva a legerősebb kártyákon, a paklik összetételén, és ezeknek hála új stratégiák alakulnak ki. A gyűjthető kártyajátékok (vagy angolul rövidítve CCG-k) ugyanis egészen komplex szabályrendszerrel is rendelkezhetnek, de az közös bennük, hogy kétszemélyes csatákat kell bennük vívni, amikben a kezünkben lévő, különböző képességű és erősségű karaktereket kell kijátszani egymás ellen. A nagyobb játékoknál éves szinten hivatalos világversenyeket rendeznek, több ezer résztvevővel, és akár millió dolláros összdíjazással.

„Magára a kártyagyűjtésre sokan befektetésként tekintenek, ha pedig van az embernek egy kis üzleti érzéke, akár mellékállást is csinálhat belőle” – mondja a Telexnek András, aki a kártyás szenvedélyét keresztezte a marketinges szakmájával. Elmondása szerint már a gyerekkorában is szerette a Yu-Gi-Oh-, és Pokémon-kártyákat, jó pár éve pedig felnőttként is elkezdett velük foglalkozni. A részvények és a kriptó mellett ma már a kártyák is szerves részét képezik a befektetési portfóliójának. Szerinte minden ritka darabnak lesz vevője egy idő után, de ahogy a tőzsdén, itt is figyelni kell a piaci trendeket, érdemes youtubereket, influenszereket követni, és figyelni arra, hogy mik azok a szériák, amiket sokan nyitnak. Egy lapot sok minden értékessé tehet, például ha egy közkedvelt karaktert ábrázol, vagy ha erős a játékban. De az is alapigazság, hogy ha egy régi kártya holografikus vagy esetleg limitált, akkor jó eséllyel drága is.

Fotó: Bakos Barna / Telex
Fotó: Bakos Barna / Telex

András nagyobb kartonokkal veszi a kártyákat kereskedőktől, sok booster csomagot (amik tíz körüli lapot tartalmaznak) szerez be, amiket aztán hosszabb távra eltesz, hogy megvárja, amíg kifut a széria. Saját bevallása szerint ez a taktika veszteséget még sosem termelt, de azt érdemes tudni, hogy több éves távlatban kell gondolkodni. Több száz csomagot viszont ki is bontott a pályafutása alatt, amikből ugyan még nem húzott elő milliós lapokat, de idővel a kártyák egyéni eladásával a nyitásai is nyereségessé váltak.

Milán – aki diplomás közgazdász – viszont izgalmasabbnak találja a külföldi aukciózást és nemzetközi kereskedést, hiszen szerinte Magyarországon nincsen komoly piaca a drágább kártyáknak. Egy éve foglalkozik online üzleteléssel, a világ minden tájáról rendel kártyákat, majd ezeket tovább is értékesíti, a legtöbb vevője Nyugat-Európából van. Bontatlan csomagokat egyáltalán nem nyit, mert nem szereti a nyitásban rejlő kockázatot. Véleménye szerint hozzáértéssel és napi pár óra foglalkozással egy havi fizetésre lehet szert tenni, de ehhez komolyabb szakmai tudás is kell.

Ő kifejezetten csak a Pokémon-kártyákra specializálódott, egyrészt személyes érdeklődésből, másrészt nemzetközi szinten is ennek van a legnagyobb piaca. A kártyagyűjtés szerinte azért is ilyen népszerű napjainkban, mert ezt a hobbit a költségessége miatt sok rajongó csak most, felnőtt korában engedheti meg magának. Emellett sokat növelt a hype-on a pandémiás helyzet, illetve fontos fordulópontot jelentettek Logan Paul videói is, amelyeken keresztül milliók ismerhették meg, hogy mekkora összegeket forgatnak a gyűjtők.

A legtöbb játékban a lapok értéke pár száz forinttól a százezres kategóriáig is felkúszhat. Néhány egészen ritka darab megtalálása pedig majdnem felér egy lottó ötössel. Például egy Alpha Black Lotus vagy első kiadású Charizard ára állapotától függően több százezer dollárt is érhet. Ezek a kártyák érthető módon ma már csak különösen drága és ritka bontatlan csomagokban rejlenek, amik a boltok polcairól évtizedek óta eltűntek.

A hatalmas értékük és a véletlenszerű tartalmuk miatt a legrégibb, akár harminc éves pakkok felbontása a legkockázatosabb, hiszen a csomagolás felnyitása után a benne lévő kártyák értéke a fel nem nyitott csomag árának töredékévé, vagy éppen sokszorosává is válhat. Az utóbbi időben nagy visszhangot váltott ki a kártyás közösségben egy amerikai mérnöki cég új szolgáltatása, ami erre a problémára nyújt megoldást egészen formabontó módon. Az Industrial Inspection & Consulting 75 dollárért egy ipari CT-szkenneren keresztül átvilágítja (gyakorlatilag megröntgenezi) a hozzájuk elküldött, bontatlan paklik tartalmát. Ezt aztán – akárcsak egy orvosi vizsgálatnál – 3D-modellként vizualizálja, aminek rétegeiben láthatóvá válik a kártyák dombornyomása, így aztán bárki számára könnyen beazonosíthatóak lesznek.

A CT-zés még csak nemrég vált elérhetővé bárki számára, de máris egy kisebb krízist váltott ki a kártyagyűjtő közösségekben. Bagszipoke, a Pokémon TCG Magyarország csoport adminisztrátora is az aggodalmát fejezte ki az új szolgáltatás kapcsán:

„Alapvetően egy ilyen módszer túlzott használata elronthatja a bontogatás/kereskedés varázsát, de visszaélhetnének vele kereskedők is. Anno a precíz mérlegekkel már megjárta a közösség, hisz az hasonlóan kimutatta a súlykülönbséget a csomagok között. Végül az a probléma úgy oldódott meg, hogy maga a gyártó vezetett be változást a gyártásában. Nem lepne meg, ha a CT szkennelés ellen is kitalálnának egy újfajta csomagolást, így legalább az új kiadások védve lennének az ilyesmitől”.

András és Milán szerint rövid időn belül ennek nem lesz hatása a kereskedésre, mivel a jelenlegi árazással csak egyedi esetekben lehet profitábilis a szkennelés, viszont ha kibővül olcsóbb konkurenciákkal a piac, akkor tömegesen kerülhetnek eladásra a titokban szkennelt paklik. Ez pedig komoly problémát jelenthet, hiszen hosszabb távon a bizalmatlanság további növekedése miatt ezek a paklik eladhatatlanná is válhatnak. Mindketten azt gondolják, hogy a közösség nagyon összetartó, és a legtöbben pont azért nem fogják ezt igénybe venni soha, mert ezzel a gyűjtés élvezetét tennék tönkre. A röntgen használata ugyan egészen extrém eset, de a különféle trükközések és csalások a kezdetektől végig kísérték a kártyajátékok történetét.

Biondo Marco, a Metagame kártya-, és társasjáték bolt üzletvezetője jól ismeri a már említett mérleges módszert, volt rá példa, hogy egy vásárló is elő akarta húzni, de sokan a csomagok visszaragasztásával is próbálkoztak. Szerinte viszont az is nagy probléma, hogy egyre jobb minőségű hamis kártyák lepik el a piacot.

Az új és népszerű játékok miatt felfutóban a kártyagyűjtés – Fotó: Bakos Barna / Telex
Az új és népszerű játékok miatt felfutóban a kártyagyűjtés – Fotó: Bakos Barna / Telex

A bolt használt kártyák adásvételével is foglalkozik, és Biondo bevallása szerint sokszor kiderült már a behozott lapokról, hogy nem eredetiek. Ezt szabad szemmel sokszor még megmondani sem lehet, ezért munkatársaival ezeket egészen aprólékosan, egy ékszerész loupéval vizsgálják meg. Biondo viszont nem aggódik túlságosan, veterán játékosként sok emléke van arról, hogy minden hasonló esetben rögtön temetni kezdték a hobbiját. Ezekre a problémákra eddig mindig született valamilyen megoldás. A rengeteg új, népszerű játéknak hála szerinte él és virul a kártyagyűjtés, talán erősebb a színtér, mint valaha.

„Alapvetően spórolás céljából, másodkézből csomagokat venni mindig is kockázatos volt. Itt is érvényes az a szabály, hogy ha valami túl jónak hangzik, akkor valószínűleg az egy átverés. A csalások ellen pedig természetesen a legkönnyebb úgy védekezni, ha megbízható boltban vásárolunk” – tanácsolta Biondo Marco.

A legnagyobb kártyagyártó cégek eddig nem kommentálták az esetet, de sokak szerint elképzelhető, hogy előbb-utóbb erre az új helyzetre is reagálniuk kell. Erre több lehetőség van, például alumínium fóliával ellátni a csomagolást, vagy egyedi tintát használni, ami eltorzítja a szkennelést. Ez viszont bonyolítja a gyártást, ami az amúgy sem olcsó paklik további drágulásához vezethet. Egy igazán jó versenypakli összeállítása több százezer forintba is kerülhet, de ha csak a játék élvezete a cél, akkor a töredékét is elég rákölteni. Ehhez pedig még röntgen se kell.

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!