Az új Batman animációs sorozat azt hozza, amire a legtöbb rajongó vágyik

2024. augusztus 9. – 21:22

Az új Batman animációs sorozat azt hozza, amire a legtöbb rajongó vágyik
Batman (Hamish Linklater) a Batman: A köpenyes lovag első évadában – Fotó: Amazon

Másolás

Vágólapra másolva

Az éj leple alatt gengszterek pakolják a lopott árut egy furgonba. Rupert Thorne gothami maffiafőnöknek dolgoznak, akitől azt a fülest kapták, hogy razziázni fognak, ezért sietniük kell. Nem a rendőröktől félnek, ők úgyis Thorne zsebében vannak. Valami mástól tartanak. Az utóbbi időben többen pletykáltak róla, az egyik bandatagot még kórházba is juttatta. Váratlanul elsötétül a gyárépület, a bűnözők pedig előkapják a fegyvereiket, de már túl későn. Füstbombát dobnak közéjük, és feltűnik az, akitől eddig rettegtek: Batman, a köpenyes igazságosztó.

Ezzel a felütéssel indul a Batman: A köpenyes lovag (Batman: Caped Crusader), amit eredetileg a Warner Bros. Discovery rendelt be még 2021-ben, de miután kinevezték James Gunnt és Peter Safrant a DC Studios vezetőinek, azonnal újratervezték a DC addigi tévés és filmes projektjeit, emiatt ezt a szériát is elkaszálták. Tavaly azonban az Amazon Studios megvette a sorozatot a Warnertől, így a Max helyett a Prime-on debütálhatott.

A tízrészes első évad körül nagy felhajtás volt, mert a készítők az 1992 és 1995 között futó Batman: A rajzfilmsorozat (TAS) hangulatát és történetvezetését akarták megidézni az új produkcióban. Ez aligha meglepő, mert a szériát a Batman: TAS-t megalkotó Bruce Timm, a 2009-es Star Treket készítő J. J. Abrams, a Robert Pattinson-féle Batmant rendező Matt Reeves és a Gotham Central című képregénysorozatot író Ed Brubaker felügyelte. Olyan sorozatot kellett tető alá hozniuk, ami felér a nagy testvér örökségéhez, miközben frissen nyúl a sokszor használt alapanyaghoz. Az is nehezítette a producerek dolgát, hogy a két éve elhunyt Kevin Conroy helyett már Hamish Linklater adta Batman hangját.

Az új széria a sötét lovag első éveit mutatja be kilenc önálló kalandban. A denevérjelmezes hős még bűnüldöző karrierje elején tart, még ismerkedik legádázabb nemeziseivel a korrupt városban. Vannak olyan történetszálak, amelyek a kétrészes fináléban csúcsosodnak ki, de alapvetően különálló sztorik teszik ki az évadot.

A kilencvenes évekbeli rajzfilmsorozatban Batman egybeforrt Kevin Conroy hangjával, Jokert pedig azóta is Mark Hamill kacajával azonosítják, a Batman TAS-t mégis a borús hangulata, tragikus figurái és gyönyörű látványvilága tette igazán emlékezetessé. Az Amazon sorozata tisztelettel adózik az ikonikus előd előtt, és nem is akarja azt felülmúlni. Rengeteg utalást rejtettek el a részekben, amik a Batman: TAS epizódjait (és az 1966-os Batman sorozat bohókás figuráit) idézik, de meg sem próbálták túlszárnyalni Danny Elfman legendás főcímdalát, Frederik Wiedmann zenéje viszont passzol az új széria atmoszférájához.

Az új sorozatban nem használnak olyan kreatív vizuális megoldásokat, mint a korábbi változatban, de a teljes évadban színvonalas az animáció minősége. Az Amazon sorozatában a Warner Bros. Animation kétezres évekbeli stílusa keveredik a Batman: TAS retró dizájnjával. Régi Cadillacekkel szelik az utakat, katódsugárcsöves tévékből szólnak a hírek, forgótáras pisztolyokkal lövöldöznek, és nyomtatott újságot olvasnak, miközben Batman szupermodern járgánnyal üldözi a gengsztereket, diszkriminációról pedig szó sincs.

A Batman: A köpenyes lovag szereplői egy képzeletbeli negyvenes években ragadtak, amelyben a korabeli társadalmi problémák nem nyomják a vállukat, de a megmagyarázhatatlan események a hétköznapok részei.

A vizuális újítások helyett inkább a karakterek, főleg az ellenfelek kinézetén és motivációján variálták az alkotók. Batman kosztümje például az igazságosztó aranykori verziójára hajaz, kesztyűje, öve és köpenye is olyan, mintha a negyvenes évek képregényeiből szedték volna. Inasa, Alfred Pennyworth (Jason Watkins) is az első megjelenéséhez hű, testesebb alkattal látható. Bár ugyanez elmondható a sötét lovag ellenfeleiről is, a készítők néhány figuránál radikális változtatásokkal éltek. A legszembetűnőbb Pingvin, aki ebben a verzióban nő, és Minnie Driver a szinkronja. Váratlan húzás volt ez, amin sokan felháborodtak az interneten, de a karakter esszenciájából ez semmit sem vett el. Az évad végére Kétarccá deformálódó Harvey Dent (Diedrich Bader) is fordítva ég meg a rálocsolt savtól. Agyagpofa azonban azt az eredettörténetet és kinézetet kapta, amivel 1940-ben először debütált, és Macskanő (Christina Ricci) is a korai időkben használt, lila ruhájában tűnik fel.

Harley Quinn (Jamie Chung) és Batman (Hamish Linklater) – Fotó: Amazon
Harley Quinn (Jamie Chung) és Batman (Hamish Linklater) – Fotó: Amazon

A klasszikus gonoszok mellett eddig ritkábban látott ellenlábasokkal is meg kell küzdenie a köpenyes lovagnak. Az egyik részben a kizárólag hangutánzó szavakkal kommunikáló bérgyilkos, Onomatopoeia (Reid Scott) Batman ellenfele, akit a Shop-stop filmeket rendező Kevin Smith alkotott meg. A szegényektől lopó Gentlemen Ghost (Toby Stephens) és az emberi életerőt elszívó Natalia Knight (Mckenna Grace) szolgáltatja a sorozat mágikus vonalát. Ami ennél is furcsább, hogy ebben a feldolgozásban Harley Quinn (Jamie Chung) Joker nélkül jelenik meg mint a pácienseit terrorizáló pszichiáter. Bruce Timm valószínűleg szándékosan döntött úgy, hogy a bűn bohóchercegét még nem szerepelteti az első etapban. Harley egyedül is fenyegető ellenfele a sötét lovagnak, és talán az egyetlen, akinek a története valóban tragikus volt az évadban.

Nagy különbség az elődhöz képest, hogy a Batman: A köpenyes lovagban egyik gonosz születése sem megrendítő, mert mindegyikük saját önzésének áldozata lesz. Az itt megismert Gothamben a legtöbb rendőr megvesztegethető, Batman Jim Gordon (Eric Morgan Stuart) kapitányon, Renee Montoyán (Michelle C. Bonilla) és Gordon lányán, Barbarán (Krystal Joy Brown) kívül senkiben sem bízhat. Rupert Thorne (Cedric Yarbrough) irányítja az alvilágot, és próbálja megvásárolni a polgármesteri székért induló Harvey Dentet, aki kerületi ügyészként ugyancsak korrumpálódik. Batman alteregója, a milliárdos Bruce Wayne is egy egocentrikus nőfalónak adja ki magát, hogy meggyőzze környezetét arról, hogy ugyanolyan felszínes, mint társai.

Amíg a Batman: TAS figurái részben a város romlottsága miatt térnek rossz útra, addig A köpenyes lovagban megismert maskarás bűnözők már azelőtt elveszítik emberségüket, hogy valódi szörnyekké válnának.

Harvey már az évad elején egy beképzelt, törtető figura, aki mindent azért csinál, hogy megnyerje a gothami polgármester-választást. Bár kezdetben pislákol benne valami emberi, hamar olyan lesz, mint azok, akiket a bíróságon védett.

Az erkölcsi bukásra ítélt gonoszok görbe tükröt mutatnak Batmannek, aki az évad végére rájön, hogy nem szabad feladnia az elveit, ha különbözni akar azoktól, akik ellen küzd. A morális iránytű megtartása szép ívet ad az egész évadnak, a sötét lovag karakterfejlődése finom gesztusokban is érzékelhető, amit Hamish Linklater szinkronja tesz emberivé. Orgánuma Conroyéra hasonlít, de nem utánozza.

A többi szereplő hangjára sem lehet panasz, Christina Ricci Macskanője és Linklater Batmanje között működött a kémia, közös jeleneteiken érezhető, hogy vonzódnak egymáshoz. Az Agyagpofát megszólaltató Dan Donohue kifejezetten vészjósló a bukott színész szerepében. Cedric Yarbrough brillírozott Rupert Thorne szerepében, de Diedrich Bader Harvey Dentje is kiemelkedett az ellenfelek közül. A Jim Gordont szinkronizáló Eric Morgan Stuart elég halovány, ahogy a többi rendőr is, kivéve Bullock és Flass párosát.

Alfred (Jason Watkins) és Batman (Hamish Linklater) – Fotó: Amazon
Alfred (Jason Watkins) és Batman (Hamish Linklater) – Fotó: Amazon

Az viszont jót tesz a sorozatnak, hogy Batman még tapasztalatlan, és nem spórolja meg a detektívmunkát. Nem kell eget rengető nyomozásra számítani, de kihozták a 20 perces epizódokból, amit lehetett. Néha elég bugyuta ügyeket kell megoldania a maszkos hősnek, a sötét, noiros hangulattól azonban a legegyszerűbb rejtélyek is izgalmasabbnak tűntek. Úgy írták meg az első évadot, mintha minden rossznak sorsszerűen meg kellene történnie ebben az elátkozott városban. A forgatókönyv megírásához Frank Miller Batman: Az első év című munkáját, valamint a negyvenes évek Batman-történeteit használták fel. Ezek a sztorik egy erőszakos, rideg igazságosztóról szóltak, amire a készítők a szériában is ráéreztek. Erre utal, hogy Batman még Alfreddal is távolságtartó volt (bár az évadzáróban ez azért enyhül).

Az új Batman animációs sorozat nem definiálja újra a sötét lovag mítoszát, de hangulatos epizódjaival megadja azt, amire a legtöbb rajongó vágyik: frissnek ható történeteket a köpenyes igazságosztó korai éveiből. Ebben a változatban Batmant még nem fűzi olyan furcsa viszony az ellenfeleihez, mint a későbbiekben, viszont a néző megtudhatja, milyen esendő emberekből lesznek bűnözők. És ha nem is olyan emlékezetesek ezek a gonoszok, mint a Batman: A rajzfilmsorozatban, a megváltoztatott hátterük egyedivé teszi őket. A tízrészes sorozat azoknak is tartogat izgalmas pillanatokat, akik a nosztalgikus, sötét detektívtörténeteket kedvelik, de azok is jól fognak szórakozni, akik egy frissebb Batman-feldolgozást szeretnének látni.

A Batman: A köpenyes lovag első évada elérhető az Amazon Prime-on.

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!