Piacra dobhatják a Nike Wu-Tang cipőjét, az eredeti párokat tízmilliókért árulják

2024. július 25. – 16:38

Másolás

Vágólapra másolva

A Nike még a hónap elején posztolt egy sejtelmes kedvcsinálót, amiből az derül ki, hogy újra (vagyis hivatalosan először, de erre majd később visszatérünk) kiadhatják a cég egyik leglegendásabb sneakerét, a Nike Dunk High Wu-Tang-et, amiért egyes szuper gazdag gyűjtők képesek akár egy új autó árát is kifizetni.

A sneaker 1999-ben jelent meg, de hivatalosan soha nem került forgalomba, összesen 36 pár készült belőle. A sportszergyártó ezzel a limitált kiadással tisztelgett a Wu-Tang Clan Enter the Wu-Tang (36 Chambers) debütáló albuma előtt. A fekete-sárga, úgynevezett Goldenrod színállású, magasszárú cipő sarkán és a nyelvén is ott van a Wu-Tang Clan logója.

A Wu-Tang Nike Dunk azért is fontos cipő a sneakerszcénában, mert nagy hatással volt a modern kollaboratív iparra. A cipőt a Nike egy úgynevezett „Be True” kiadás részeként készítette el az 1998-as The Swarm albumhoz kapcsolódóan. Az sem véletlen, hogy pár hete méhekkel promózták az új kiadást, a swarm ugyanis méhrajt jelent angolul.

Az együttműködés akkoriban nagyot szólt, a Nike Dunkok ugyanis épp abban az időben kezdtek népszerűvé válni New Yorkban, a Wu-Tang Clan pedig már akkor is elég nagy névnek számított a zeneiparban.

Egy új autó ára

A kulturális -és sneakertörténeti jelentősége okán ezeket a cipőket ma már csak méregdrágán lehet megvásárolni. Egyrészt azért, mert még a cipős hobbi felemelkedésének hajnalán készültek, másrészt azért, mert összesen 36 pár van belőle az egész világon.

  • A nagyobb méretek általában drágábban kelnek el, mint kisebbek, de ennek némileg ellentmond, hogy az eBay-en jelenleg egy EU 39-es méretért 44 ezer dollárt, vagyis közel 16 millió forintot kérnek.
  • Ennél valamivel észszerűbb áron kínált két éve egy 42-es párt Justin Reed luxussneakerekkel foglalkozó kereskedő, ő 50 ezer dollárért, vagyis kicsivel több mint 18 millió forintnak megfelelő összegért árulta a sajátját.
  • A luxustermékekkel, karórákkal, ruházati cikkekkel és műtárgyakkal foglalkozó Sotheby's aukciósháznál jelenleg is eladásra kínálnak egy pár Wu-Tang Nike Dunkot közel 10 millió forintnak megfelelő dollárért, de ez sem a legnagyobb méret, csak 40-41-es.

A Nike joggal érezhette úgy, hogy itt az ideje a cipő újra kiadásának, a közösségi médiában ugyanis temérdek olyan videó van, amin emberek összefestik, összematricázzák a cipőjüket, hogy úgy nézzen ki, mint a legendás Wu-Tang Dunk.

Az új Wu-Tang Nike kollab a hírek szerint idén ősszel érkezik és csak kijelölt boltokban, valamint a Nike oldalán lesznek elérhetők, minden bizonnyal másodperceken keresztül. Már a cipő induló ára is megvan, 150 euróba, vagyis közel 60 ezer forintba fog kerülni. Fontos megjegyezni, hogy ez a cipő listaára, ami azt jelenti, hogy ennyiért lehet megvásárolni hivatalosan az gyártótól. Egyelőre nehéz megtippelni, hogy mekkora lesz a resell, vagyis a kiskereskedelmi ár, de annyi biztos, hogy akár a tízszeresét is elérheti a listaárnak.

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!