Ellepte Európát a náci ecstasy

2024. július 19. – 13:37

Másolás

Vágólapra másolva

Az utóbbi időben egyre több helyen bukkannak fel Európában náci önkényuralmi jelképekkel ellátott, vagy éppen a nemzetiszocialista birodalmi sast formázó ecstasy tabletták – számol be a jelenségről a Vice. Tavaly októberben Hollandiában, a német határnál fekvő Kerkrade városában állítottak meg a rendőrök egy autóst, miután az megállás nélkül áthajtott egy stoptáblás kereszteződésen. Mint kiderült, nem véletlenül, hiszen a sofőrnek nem volt jogosítványa, a nagyobb probléma azonban az volt, hogy találtak nála ezer darab ecstasytablettát is (500 gramm kender és 100 gramm kokain társaságában), írta a helyi rendőrség Facebookon.

Mint ahogy az a bejegyzésben látható fotóból is kiderül: az ügyben legérdekesebb részlete a tabletták alakja volt, azok ugyanis a náci birodalmi sast, a Nemzetiszocialista Német Munkáspárt címerét ábrázolták.

Az nem újdonság, hogy az ecstasytablettáknak fura az alakjuk, vagy valamilyen logóval, szimbólummal látják el őket, a Drugs Data nevű non-profit drogteszt labor oldalán találunk Netflixes, vagy éppen Super Marios ecstasytablettákat is. Érdekes kérdés, hogy kik és miért gyártanak náci jelképekkel ellátott hallucinogén drogtablettákat, pláne úgy, hogy kiderül, egyáltalán nem elszigetelt esetről van szó.

A Vice egy francia kutatót, a pszichoaktív szerekre specializálódott Dr. Zoë Dubust szólaltatta meg, aki idén júniusban egy X-bejegyzésben arról számolt be, hogy Hollandia mellett Franciaországban, Svájcban, sőt, Izlandon is felbukkantak a náci sasos ecstasytabletták. Dubus szerint a bevizsgált tablettáknak változó volt az összetétele és a hatóanyagtartalmuk, ami arra enged következtetni, hogy a tablettákat nem csak egy helyen gyártják. Dubus szerint a dolog egyébként nem új keletű, Svájcban már 2019-ben is felbukkantak hasonló tabletták, de a kutató azt állítja, az utóbbi időben ezeknek a gyakorisága Európa-szerte megugrott.

A drogkereskedelem és szélsőjobboldali ideológiák összefonódása ráadásul nem is európai sajátosság. Tavaly májusban egy perui kikötőben a rendőrök 58 kiló kokaint foglaltak le, több mint egymilliárd forint értékben. A drog Hitler felirattal ellátott, horogkeresztes csomagolásba voltak csomagolva. A helyi hatóságok szerint a szállítmányt hajón juttatták volna Belgiumba, ahonnan aztán Hollandiába, Franciaroszágba, és Spanyolországba is jutott volna belőle.

Ugyanakkor érdemes megjegyezni, hogy messzemenő volna azt a következtetést levonni, hogy a szélsőjobb ilyen módon beszivárgott az európai fiatalok partikultúrájába, hiszen a szimbólumok nem csak helyben bukkantak fel, ráadásul nem is most kerültek először elő a piacon.

A szélsőjobb előretörése Európában kézenfekvő magyarázat lehetne arra, hogy miért gyártanak egyre többen náci sasos, vagy éppen Waffen SS szimbólumokkal ellátott ecstasytablettákat, megpróbálva ezzel is hatni a szerfogyasztó fiatalokra. Többekben felmerült egy szélsőjobboldali droghálózat létezésének ötlete is, de erre egyelőre semmilyen bizonyíték nincs.

Racionális magyarázat lehet viszont, hogy a második világháború idején a német hadsereg katonái és tisztjei – sőt maga Hitler is – előszeretettel fogyasztott tudatmódosító szereket, kiváltképp metamfetamint, az ezt a hatóanyagot tartalmazó Pervitin nevű tablettát milliós tételben osztották a német katonáknak. Az erre utaló „árukapcsolás” tehát akár marketingfogásként is felfogható az előállítók, és terjesztők részéről, mint ahogy arra is van esély, hogy ez csak egy polgárpukkasztó trend az előállítóktól.

Kreativitása mindenesetre van az iparnak, a Drugs Data oldalán szétnézve találunk ham and eggs-es LSD-t, Oreos és Jet Blue-s (egy amerikai légitársaság) fentanylt, ecstasyból pedig éppenséggel létezik Antifa zászlóval, vagy éppen #metoo hashteggel ellátott is.

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!