Meghalt Morgan Spurlock dokumentumfilmes, akit a McDonald’s-kísérletei tettek világhírűvé

2024. május 24. – 18:00

Másolás

Vágólapra másolva

Csütörtökön meghalt Morgan Spurlock, az Oscar-díjra jelölt 2004-es Super Size Me című filmről ismert dokumentumfilm-rendező. Az 53 éves rendező halálhírét a testvére erősítette meg – írta a New York Times.

„Egy igazi kreatív zsenit, és egy különleges embert veszített el ma a világ. Nagyon büszke vagyok, hogy együtt dolgozhattam vele” – mondta a testvére.

Spurlock az említett filmben alávetette magát egy kísérletnek, 30 napig nem evett semmi mást, csak McDonald's-termékeket. Az érdekelte ugyanis, miért túlsúlyos az amerikai lakosság, és hogy ebben része van-e gyorséttermi láncoknak. Az egy hónap alatt 25 kilót hízott, és májműködési zavarokat is diagnosztizáltak nála – igaz ebben közrejátszhatott alkoholizmusa – a depresszió mellett.

A filmet 65 ezer dollárból készítették el, és 22 millió dolláros bevételt hozott. A gyorsétterem utána megszüntette az extra nagy szendvicset, ami Spurlock fogyasztott. A siker hozó film után sorozatokat és készített, körülbelül 70 filmben működött közre. Foglalkozott az afganisztáni háborúval, és a családi gazdaságok kihívásaival, a szerencsejátékkal.

Daganatos betegséggel kezelték az utóbbi hónapokban.

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!