A József Attila-film első előzetese alapján sok jóra a költő és a néző sem számíthat

2024. április 12. – 13:32

Másolás

Vágólapra másolva

Megjelent a József Attila-film, a Reménytelenül első előzetese, amit a költő születésének évfordulójához időzítve adtak ki.

„Amikor a film forgatását készítettük elő, már tudtuk, hogy a mai napon, április 11-én szeretnénk mutatni a hangulatából egy szeletet” – nyilatkozta Rózsa Gábor, a film forgatókönyvírója és rendezője a filmet forgalmazó Rózsa Film közleménye szerint.

A Reménytelenül című film „József Attila életének egy kevésbé ismert, de rendkívül izgalmas és romantikus időszakát tárja fel”. A filmet Rózsa Gábor írta és rendezi, a vezető operatőr Garai Gábor. József Attilát Sütő András alakítja, aki a 2022-es Blokádban a fiatal Göncz Árpádot játszotta. Gyömrői Editet, a költő pszichoanalitikusát Michl Juli alakítja. További szerepekben feltűnik Márkus Luca, Adányi Alex, Mult István, Kocsis Gergely, Mikola Gergő. A forgatás március közepéig tartott, most pedig megjelent az első ízelítő is a filmből:

Az alig egyperces előzetes nem sok kérdést hagy a nézőben arra vonatkozóan, hogy milyen hangulatú lesz a film: az első fél percben végighallgathatjuk, ahogy Michl Juli a pszichoanalitikus Gyömrői Edit szerepében Wikipédia-szócikket megszégyenítően ledarálja valakinek a telefonba, mennyire szörnyű élete volt szegény József Attilának (közben a valaki hümmög és olyanokat mond, hogy: „Oh jajj”), majd ez a valaki meggyőzi, hogy azért mégiscsak vállalja el a költő kezelését. A második fél percben pedig azt láthatjuk, ahogy a költőt hallgatva végigcsorog egy könnycsepp Gyömrői arcán.

„Az alkotók számára az egyik legfontosabb dolog a hitelesség volt. A Reménytelenül című filmben nincs kitalált történetszál, minden esemény, amit látni/hallani fogunk a filmben, az korabeli forrásokból fellelhető. Ezt olyannyira komolyan vették, hogy József Attila mondatai nagyrészt maga a költő újságcikkei, tanulmányai, levelei és versei alapján fogalmazódtak, így elérve a nyelvezetben is a kívánt hitelességet” – írta a filmről a Rózsa Film.

A film mozipremierje 2025. április 10-én lesz.

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!