Meghalt Louis Gossett Jr., az első afroamerikai színész, aki legjobb férfi mellékszereplőnek járó Oscart nyert

2024. március 29. – 18:10

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

87 éves korában, a kaliforniai Santa Monicában hunyt el Louis Gossett Jr., aki az első afroamerikai színész volt, aki elnyerte a legjobb férfi mellékszereplőnek járó Oscar-díjat. Gossett Jr.-t 1983-ban díjazták a Garni-zóna (An Officer and a Gentleman) c. filmben nyújtott alakításáért – írja a Guardian. A Garni-zónában Richard Gere és Debra Winger mellett játszott egy tengerészgyalogos kiképzőtisztet, a szerepért az Oscar-díj mellett Golden Globe-ot is kapott. Az Oscar-díj után évekig alkohol- és kokainfüggőséggel küzdött.

Az 1936-ban született Gossettet a színészet már egy brooklyni középiskolában megtalálta, 1953-ban – mindössze 16 évesen – pedig szerepet kapott a Broadwayen, ahol hamarosan sztár lett belőle. Munkái során összebarátkozott James Deannel és Marilyn Monroe-val is, és bulizott a Mamas and the Papas együttes tagjaival Sharon Tate színésznő házában is.

1961-ben ment először Hollywoodba egy filmforgatás miatt, az útról az An Officer and a Gentleman című memoárjában is írt. Gossett úgy emlékezett vissza, hogy egy csótányoktól hemzsegő motelben tudott megszállni, mivel csak oda engedtek be feketéket. Az élete során sok atrocitás érte a bőrszíne miatt.

Mikor másodjára járt Hollywoodban, már egy kabriót vezetett, amit az Universal Studios bérelt neki. Mikor a kocsival visszahajtott a Beverly Hills-i szállodához, megállította egy Los Angeles-i rendőr, aki arra kérte a színészt, hogy szálljon ki a kabrióból, és nyissa fel a csomagtartót. Pillanatokon belül nyolc rendőr érkezett a helyszínre, akik az autókölcsönzővel is beszéltek telefonon, mielőtt elengedték volna Gossettet. „Megértettem, hogy nem volt más választásom, el kellett viselnem, hogy így bánnak velem, de szörnyű volt és megalázó. Rájöttem, hogy mindez azért történt, mert fekete voltam, és egy puccos autóval furikáztam, amit szerintük nem volt jogom vezetni” – írta memoárjában a színész, aki egy rasszizmus ellen küzdő alapítványt is létrehozott.

A tévéképernyőn először 1977-ben jelent meg Fiddler szerepében a Roots című televíziós minisorozatban, alakításáért pedig Emmy-díjat is kapott.

Gossett halálának okát egyelőre nem közölték, azt azonban tudni lehet, hogy 2010-ben prosztatarákot diagnosztizáltak nála.

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!