Jaber: Ha Amerikában maradok, meghalok

2024. március 28. – 17:00

Jaber: Ha Amerikában maradok, meghalok
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Hiába dolgozott Amerikában Snoop Dogg-gal, Scott Storch sztárproducerrel és a G-Unitból ismert Young Buckkal, mégis Magyarországra jött, mert itt találta meg önmagát és Istent. A magyar és angol nyelvet ötvöző, a Voice-ban feltűnt kuvaiti-magyar származású Jaber karrierje első nagyinterjúját a Telex Afternek adta, melyben beszélt gyerekkoráról, vallásról, Azahriah-ról, saját önpromóciós stratégiájáról, magyarságtudatáról, az őt ért kritikákról és folyamatban lévő beefjeiről, illetve arról, hogy milyen volt börtönbe kerülni az Egyesült Államokban, ahová egy ideig még biztosan nem térhet vissza.

Jaber Al Mulla, művésznevén Jaber Skóciában született, és elmondása szerint 4-5 éves koráig itt is élt. Kuvaiti származású édesapja és magyar származású édesanyja Skóciában ismerkedtek meg egymással, majd a család Kuvaitba költözött. Többnyelvűségéről és származásáról csak így nyilatkozott: „egy igazi koktél vagyok”. A rapper eleinte nehezen szokta meg a kulturális különbségeket a közel-keleti országban, pláne hogy kezdetben még a nyelvet sem beszélte, arabul csak az ottani iskolában tanult meg.

Az első hiphophoz fűződő élménye Kuvaithoz köthető: 12 éves volt, amikor először hallgatott rapzenét, annak ellenére, hogy édesanyja óva intette a hasonló zenei műfajoktól és az erőszakos, nyers szimbolikától, ami a hiphopra is jellemző. Az első szerzeménye egy D12-cédé volt, mint mondja, „ő volt az egyetlen, aki 50 Centet, Eminemet és D12-et hallgatott”. Családjával éltek Egyiptomban is, majd Jaber később az Egyesült Államokba került.

Ehhez még Kuvaitban alapozta meg a kapcsolatait: itt találkozott Mutah Wassin Shabazz Beale-lel, művésznevén Napoleonnal, 2Pac egykori közeli barátjával, akivel közösen zenéltek az Outlawz formációban, amit a legendás rapper alapított 1995-ben. Napoleonon keresztül Jaber Beverly Hillsben megismerkedett a New York-i vállalkozó-menedzser-producermágnással, a Grammy-díjat is nyert Steve Lobellel, aki karrierje során olyan előadókkal és zenekarokkal dolgozott, mint a RUN DMC, Fat Joe, az MOP, Eazy-E, a Bone Thugs-N-Harmony, a Guns N' Roses, vagy Nipsey Hussle.

Mint mondja, „Lobel nagy név Amerikában”, állítása szerint maga hasonló befolyással rendelkezett Kuvaitban, mint a mogul az Egyesült Államokban. Mindeközben egy hónapon múlt, hogy Jaber befejezze a repülőgépészi szakot, ebből adódóan egy reptéren is dolgozott. Erről szűkszavúan csak így mesélt: „Nem is szeretem a repülőket, nem tudtam, mit csinálok ott”.

Ekkor már fejébe vette, hogy rapper lesz, és „egy évet adott magának” arra, hogy nagy sikereket érjen el. Mint az adásban elhangzik, Jaber Lobelen keresztül először Xzibittel találkozott, járt a BET Awardson, majd ezután jutott el a Still D.R.E. alapját is jegyző Scott Storch sztárproducer stúdiójába, aki egy korai, még angol nyelvű dalának volt a producere. Szintén Napoleon volt az, akinek hála Jaber Snoop Dogg-gal is megismerkedett online, akinek egy dalán executive producerként dolgozott, majd egy közös dalt is kiadtak (Dododo), amin Uncle Wahab mellett működött közre. Emellett szóba jött még Young Buckkal közös dala is (Better Days), ő a 50 Cent-féle G-Unitból lehet ismerős.

„Jó és egyszerre rossz is volt ilyen korán ekkora legendákkal dolgozni”

– reagált az adásban Jaber arra a dilemmára, hogy vajon hasznos volt-e, hogy relatíve fiatalon és tapasztalatlanul, karrierje legelején ilyen figurák körébe került. Ezután adja magát a kérdés, hogy miért jött Magyarországra, amire Jaber így válaszolt: „Ha Amerikában maradok, meghalok”. Állítása szerint az Egyesült Államokban „fűvel és fegyverrel járt és kereste a problémákat”, illetve 3-4 alkalommal pisztolyt is rántottak rá. A helyzet odáig fajult, hogy Jaber börtönbe került, jelenleg pedig nem léphet be az országba, miután évekre kiutasították – a rapper az adásban részletesen elmeséli, hogy mi minden történt vele az Egyesült Államokban és mi miatt tartóztatták le.

Ezek az élmények ösztönözték arra, hogy felvegye az iszlám vallást, amit 2-3 éve gyakorol, és a böjti időszakot is tartja. Arra a kérdésre, hogy nem mennek-e szembe szigorú vallásával a sokszor szókimondó és fenyegető dalszövegei, amikben kábítószerekről is ír, így reagált:

„A vallásom tökéletes, én nem vagyok az.”

Mint mondja, „egy konkrét tervvel jött Magyarországra”, és tudta, hogy rapper szeretne lenni itt. Először Ganxsta Zolee dalaival találkozott, és nem értette miért van a klipjein ennyi megtekintés. Az első gondolata az volt, hogy „ő ennél jobbat is tud”. Miután kiadta a Budapest Parliament Freestyle-t, a Voice-ban próbált szerencsét, amitől eleinte óva intették, ő mégis „jó ingyen promót keresett”.

Új lemeze, a Kőbánya-Kuvait március 8-án jelent meg, aminek dalairól részletesebben is szó esik az adásban, ahogy arról, is, hogy miért Somogyvári Dánielt választotta az album vezető producerének. Az is elhangzik, hogy mit vár a március 28-ai akváriumos koncertjéről, aminek kapcsán azt mondja, hogy „nem érdekli, hányan lesznek ott”, hiszen két embernek is ugyanolyan erőbedobással ad elő, mint több ezernek.

Bár tudja, hogy az Magyarországon komoly probléma az idegengyűlölet, mégis állítja, hogy „ebben az országban szeretet van”, és már nem szeretne elmenni innen. Jaber végül így foglalja össze magyarságtudatát:

„Nem elég hálásnak, büszkének is kell lenni arra, hogy magyarok vagyunk. Itt akarok meghalni, Magyarország a legjobb hely a világon”.

Hosszútávú tervei közt szerepel, hogy saját koncerthelyszínt alapítson, illetve egy nagy közösséget akar létrehozni, amiben mindenki más kreatív és művészeti feladatokért felel. „Másfél év és a toppon leszek” – összegez a rapper, amikor arról esik szó, hogy milyen jövőt jósol magának.

Az adásban szóba kerül még:

 • Mit gondol Azahriah-ról, Ekhoe-ról és Pogány Indulóról?
 • Miért kommentel minden magyar előadó posztja alá?
 • Melyik amerikai rapperhez szokták még hasonlítani?
 • Miért hagyta abba a videójátékok streamelését Twitchen?
 • Mi a viszonyulása a hunglish raphez és Young Flyhoz?
 • Hogy kezeli a negatív kommenteket?
 • Milyen kapcsolatot ápol a családjával?
 • Mit üzen a magyar rendőröknek?
 • Mit gondol DJ Khaledről?
 • Milyen sztárfellépőket szervezett le az első kuvaiti rapbulira?
 • Miért hord magánál „szúrásbiztos mellényt”?

Az interjúban szereplő idézeteket az olvashatóság érdekében szerkesztve közöltük. Jaber kétnyelvűsége miatt az írott szövegben bizonyos angol kifejezések magyar verzióját használtuk. A teljes beszélgetés meghallgatható a Telex After legújabb adásában.

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!