Több millióan fordulnak meg klubokban, itthon mégis alig segítik a gépzenei utánpótlást

2024. március 25. – 17:12

Másolás

Vágólapra másolva

Harmadjára indította el a Telekom Electronic Beats a Szelektort, a feltörekvő zenészeknek szánt pályázatát. A zenészek eddig ki nem adott dalokkal jelentkezhettek pop-, klub- és kísérleti zenei kategóriákban. A projekt részeként a zsűri által kiválasztott dalokból mindhárom stílusban készül válogatáslemez, a kiválasztott pályázók pedig többek között Macbook Pro készüléket vagy fellépési lehetőséget nyerhetnek a Szigeten, a Kolorádón vagy az Inota fesztiválon. A pályázatra végül ezernél is több szám érkezett, a pop kategória zsűrizésébe mi is belestünk, ahol Deva, Kun Bálint (Carson Coma) és Miller Dávid értékelte a beérkezett dalokat.

A popzenei kategóriába érkezett művek egyértelműen érzékeltették, hogy a Szelektorra jelentkezők elég széles zenei skálán mozognak. Volt, aki már több kiadott dallal vagy akár albummal a háta mögött jelentkezett, de volt olyan pályázó is, aki hálószobaprojektként tálalta a dalát. A jelentkező zenészek között akadt olyan, aki képzettséggel a háta mögött fogott bele egy dal producerelésébe, de a zsűri egyöntetűen egyetértett abban, hogy a technikai tudás kevésbé számít, ők azt keresik a dalok között, ami nem tanítható.

Miller Dávid elmondta, hogy fontos szempont volt a pop kategória zsűrizése folyamán, hogy előbb meghatározza magában, mit is jelent számára a pop. Számára ez a kategória az épp népszerű műfajokat fogja össze, ami a hyperpop vagy trap is belefér.

A Szelektornak fontos része a mentorprogram is, amelyben a zsűri kiválaszthat olyan előadókat, akiknek az útját szívesen egyengeti a továbbiakban is. „Mindenki másképp kezeli azt, ha van egy produktumod, hiszen azt nehezen adod ki a kezedből. Azt gondolom, hogy azok tudnak egyről a kettőre jutni, akik könnyebben fogadják be az impulzusokat. Ha nem hallgat az előadó a zsűri tanácsára, az könnyen elzárhat utakat. Én azt a metódust támogatom, mikor az előadó befogadó ezekre az észrevételekre. Az elkerülhetetlen, hogy minimálisan érződjön a mentornak az ízlése, de olyan stílusban választunk előadót, hogy legyen közös nevező a zenei műfajban” – mondta a mentorprogramról Kun Bálint.

A zsűri összes tagja úgy gondolja, hogy értékes nyereményekhez jutnak a versenyzők, Deva a Macbook Pro készüléket külön kiemelte, mert őt is ez indította el a zenélés útján. Fontos tényező még, hogy a Szelektor zsűrijének tagjai a kiválasztott tehetségeknek szeretnének lehetőséget is kínálni.

„Igyekszünk egyfajta támogatói környezetet létrehozni, hiszen itthon néhány, egyébként szuperfontos munkát végző műhelyt – az imPro-t, a Producer Schoolt vagy a Pécsi Tudományegyetem Elektronikus zenei szakát – leszámítva a gépzenei utánpótlás elősegítésének nincs számottevő hagyománya, miközben ezekre a zenékre ma már világszerte több millióan fordulnak meg a klubokban” – küldték nekünk válaszukban a Szelektor szervezői.

A pályázat további részleteiről itt lehet többet megtudni.

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!