Meghalt az első karaokegép feltalálója

2024. március 15. – 22:22

Másolás

Vágólapra másolva

Meghalt Negisi Sigeicsi, az első karaokegép feltalálója – írja a Wall Street Journal. A japán vállalkozó 100 éves volt, mikor január 26-án meghalt. Ezt a lapnak Negisi lánya is megerősítette.

Negisi az 1960-as években egy elektronikával foglalkozó cégnél dolgozott, amikor többen is azzal cukkolták, hogy rosszul énekel az irodájában. Emiatt rakta össze 1967-ben a Sparko Boxot, a ma ismert karaokegép elődjét.

Egy hangszórót, egy magnót és egy mikrofont szerelt össze, és a prototípust otthon, a családjával próbálta ki. A karaoke szót is ő találta ki: a japán kara (üres) és az angol orchestra (zenekar) szavakból.

A Sparko Boxot éttermeknek és bároknak árulta, és az első nyolc év alatt nagyjából 8 ezer darabot adhatott el. Az 1970-es években más cégek is elkezdtek hasonló gépeket gyártani, de a Japán Karaokeipari Egyesület hivatalosan is Nagasit tartja a zenedoboz úttörőjének. Ettől függetlenül nem szabadalmaztatta a találmányát, de nem is nagyon érdekelte, hogy mások is gyártanak hasonló szerkezeteket.

„Nagy büszkeséggel töltötte el, hogy látta, ahogy a dalokon keresztül az ötlete a világon mindenütt a szórakozás kultúrájává fejlődik. Számára elég jutalom volt, hogy száz évet tölthetett a családjával”

– mondta Matt Alt, az önéletrajzírója.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!