Játék még nem ragadta meg ilyen jól a lezüllött belpesti létezést

2024. március 9. – 18:29

Játék még nem ragadta meg ilyen jól a lezüllött belpesti létezést
Fotó: Studio CiGi

Másolás

Vágólapra másolva

Az After hetente jelentkező gamingajánlója nem mindig aktualitásokat, hanem a Telex szerkesztőségének válogatott kedvenceit mutatja be.

Hazai fejlesztésű játékokról sajnos ritkán lehet hírt adni, ezért is örömteli, hogy nemrég megjelent a Kili Zsanna által tervezett, és Hegymegi János által programozott Majd nálatok, ami a magyar Studio CiGi első, rövid point-and-click játéka.

A történet egyszerű felütéssel kezd: egy névtelen főhős szerepében ébredünk egy romos pesti albérletben, hogy aztán laptopunk elé ledőlve céltalan netezéssel elüssük a napot. A gép viszont elromlik, ezért jobb híján kimozdulunk a lakásból körbenézni a lepusztult, nyolcadik kerületet idéző környéken, és felfedezhetjük a főszereplőt körülvevő életteret.

A különböző helyszínek bejárásán és a karakterekkel való beszélgetéseken kívül viszont nem várnak ránk a zsánerre jellemző puzzle feladványok, vagy úgy általában bármiféle kihívást jelentő játékelemek. Ezért is a Majd nálatok jobban leírható egy interaktív, lázálomszerű utazásként vagy gúnyos korlenyomatként, hogy milyen dekadencia jellemzi a fiatal pesti értelmiség nagy hányadát.

Ezt a nyomasztó témát viszont remekül ellensúlyozza abszurd és önreflektív humorával, a párbeszédek sokszor a semmiből túlcizellált és öncélú monológokba torkollanak korunk társadalmi problémáiról, ezt pedig a legextrémebb esetekben egy pogácsa vagy egy macska szájából hallhatjuk. De ehhez hasonló szürreális és túlzó helyzetei ellenére a játékból legbelül sugárzik az őszinte hitelesség, és a végigjátszás alatt könnyű ráeszmélni arra is, hogy valós emlékekből táplálkozó és önéletrajzi ihletettségű alkotásról van szó.

Forrás: YouTube
Forrás: YouTube

Ebben a bizarr atmoszférában nagy szerepet játszik Kili látványvilága, ami ügyesen ötvözi a stilizált és fotórealista elemeket. Minden helyszín részlete izgalmas felfedezni valót kínál, legyen az egy értelmezhetetlen szórólap vagy egy teljesen újramontázsolt, szétroncsolt Metropol újság.

Emellett még külön említést érdemel Lakos Mété és Stef Bin által szerzett zene, aminek minimalizmusa és néha gépszerű zúgása kiválóan illeszkedik ebbe a kiüresedett, fáradt világba, és ennek köszönhetően a játékos is könnyen úgy érezheti magát, mintha egy végtelen másnaposságba került volna. A több évig tartó fejlesztés ellenére a Majd nálatok teljesen ingyenes, csupán fél óra alatt kijátszható, és még letöltést se igényel, hiszen böngészőből futtatható a stúdió honlapjáról.

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!