Amy Schumer puffadt arcán élcelődtek a kommentelők, kivizsgáltatta magát, kiderült, hogy Cushing-szindrómában szenved

2024. február 26. – 13:49

Másolás

Vágólapra másolva

Amy Schumer amerikai humorista a megjelenésével foglalkozó internetes kommentek után döntött úgy, hogy kivizsgáltatja magát, így derült ki, hogy Cushing-szindrómában szenved, amit a szervezetében túltermelődő kortizol okozott – írja a BBC.

Schumer a hónap elején az általa írt és rendezett Life And Beth című sitcom második évadát népszerűsítendő több amerikai televíziós műsorban is szerepelt, többek között a Jimmy Fallon nevével fémjelzett Tonight Showban is.

Az interjú után az internetet ellepték „a szokatlanul puffadt arcán” élcelődő kommentek, míg a „kedvesebbek” azon elmélkedtek, vajon milyen betegség okozhatta a színésznő arcának kikerekedését.

A megjelenését firtató kommentekkel általában nem sokat foglalkozó komikus az Instagramon meg is jegyezte, hogy „élvezte a visszajelzéseket és a mérlegeléseket a megjelenésével kapcsolatban, mint minden nő közel 20 éve”, és hozzátette, hogy semmilyen nőnek nem kellene magyarázkodnia a megjelenése miatt. A bejegyzésben a külsejében bekövetkezett változást az endometriózisnak tulajdonította, de azt írta, jól van. „Mint minden más nő/ember, egyes napokon magabiztosnak és pokolian jól érzem magam, máskor pedig legszívesebben zsákot húznék a fejemre” – tette hozzá.

Később viszont a News Not Noise hírlevélnek már azt mondta, a betegségét pedzegető hozzászólások őt is megrémítették, ezért úgy döntött, alaposabban is kivizsgáltatja magát. Jól tette, így derült ugyanis ki, hogy Cushing-szindrómában szenved.

„Az egészségemmel kapcsolatos félelmem mellett az is kellett, hogy megjelenjek a kamerák előtt, hogy az internet is beleszólhasson. De hála Istennek, hogy így tettek! Mert így jöttem rá, hogy valami nincs rendben.”

„Négy órát ültem egyfolytában az MRI-készülékben, az ereim elzáródtak a levett vér mennyiségétől, és arra gondoltam, hogy talán már nem érem meg, hogy lássam a fiamat felnőni” – idézte fel a diagnózis előtti ijedelmét a színésznő. Hozzátette, a Cushing-diagnózis után úgy érezte, „újjászületett”.

„A Cushingnak több típusa van. Van, amelyik végzetes lehet, agyműtétet vagy a mellékvesék eltávolítását igényli. Nekem az a fajta Cushingom van, ami magától rendbe jön, és egészséges vagyok, ami az elképzelhető legnagyszerűbb hír volt számomra” – mondta.

A Cushing-szindróma akkor jelentkezik, ha valakinek hosszú időn keresztül megemelkedik a szervezetében a kortizol, a szervezet elsődleges stresszhormonjának szintje. Leginkább a szteroidokat szedő embereket érinti. Gyakori tünetei közé tartozik a testsúly-növekedés, az arc kipirosodása és kikerekedése.

„Az egyetlen dolog, amit még hozzátennék, hogy ez egy jó példa arra, hogy sosem tudhatjuk, mi van valakivel. Mindenki küzd valamivel. Talán mindannyian lehetnénk egy kicsit kedvesebbek egymással és önmagunkkal” – hangsúlyozta Schumer.

A színésznő korábban is nyíltan beszélt az egészségügyi problémáiról. A 2019-es terhessége alatt például végig vészes terhességi hányástól szenvedett, ami miatt többször is kórházba került. A színésznő később azt mondta, hiába terveztek eredetileg kistestvért a fiuknak, lemondott erről, mert nem bírná újra vállalni a lombikkal (első gyereke is mesterséges megtermékenyítéssel, több sikertelen próbálkozás után fogant meg) és a terhesség alatti rosszullétekkel járó megpróbáltatásokat.

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!