Harminc A listás hollywoodi filmrendező összefogott, és megvásárolták Los Angeles ikonikus moziját

2024. február 22. – 12:25

Harminc A listás hollywoodi filmrendező összefogott, és megvásárolták Los Angeles ikonikus moziját
Fotó: Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

Mostantól harminc filmrendező – köztük Steven Spielberg, Bradley Cooper, Dennis Villeneuve, Jason Reitman és Christopher Nolan – lehet a büszke tulajdonosa Hollywood emblematikus mozijának, a westwoodi Village Theaternek, írja a Los Angeles Times.

A 93 éves mozipalota 1931-es megnyitása óta a filmbemutatók kedvelt helyszíne. De nem csak premiereket tartanak itt rendszeresen, filmekben is fel szokott tűnni az épület, legutóbb Quentin Tarantino Volt egyszer egy Hollywood című, 1960-as években játszódó filmjében lehetett látni.

Az épületet 1988-ban nyilvánították műemlékké. Védjegye a több mint ötven méter magas fehér torony, ami már messziről könnyen beazonosíthatóvá teszi, és az 1300 férőhelyes vetítőterme.

Az eredetileg a Fox Theaters mozilánchoz tartozó mozi (a torony tetején ezért olvasható a FOX felirat) 2010 óta a Regency Theatres-csoport tulajdonában és üzemeltetésében volt. Amikor tavaly eladóvá vált, Jason Reitman filmrendező (aki olyan filmeket jegyez, mint a Juno, a Labor Day és az Up in the Air) gyorsan összefogást szervezett, hogy az ikonikus épületet olyan filmrendezők vásárolják meg, akik elkötelezettek a mozi eredeti funkciójának megtartása mellett.

A kezdeményezéshez rövid időn belül harminc elismert hollywoodi rendező csatlakozott, köztük Christopher Nolan, J. J. Abrams, Guillermo del Toro, Judd Apatow, Damien Chazelle, Chris Columbus, Steven Spielberg, Bradley Cooper, Alfonso Cuarón, James Gunn, Rian Johnson, Todd Phillips, Seth Rogen, Denis Villeneuve és Chloé Zhao.

A csoport szerdán adott ki közleményt arról, hogy megvásárolták a mozit. Mint írták: az a céljuk, hogy megőrizzék Los Angeles Westwood negyedének kulturális nevezetességét. Azt nem hozták nyilvánosságra, hogy mennyiért vásárolták meg az épületet.

Reitman a vásárlás kapcsán azt mondta, kötelességének érezte, hogy mozgósítsa a filmrendezőket az ügyért, tősgyökeres Los Angeles-iként ugyanis felelősséget érzett a mozi gazdag múltjának megőrzéséért.

A rendezők azt tervezik, hogy személyes gyűjteményeikből származó tárgyakat, köztük kellékeket, ruhákat is kiállítanak majd az épületben. Chris Columbus például a 16 mm-es filmgyűjteményének bemutatását ajánlotta fel. A moziban az általuk kiválasztott elsőfilmes és repertoárprogramok keverékét fogják játszani. Idővel a tervek szerint étterem, bár és galéria is helyet kap majd a moziban.

Steven Spielberg a kulturális intézmény helyrehozatalának fontosságát emelte ki a rendezők által kiadott közleményben, Christopher Nolan pedig a mozi közösségformáló szerepét hangsúlyozta, hozzátéve, örömmel dolgozik együtt számos kedvenc rendezőjével a hely megmentésén, amelynek a mozizás jövőjében is szerepe lehet.

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!