Beyoncé az első fekete női előadó, aki a country slágerlistán első helyezést ért el

2024. február 22. – 10:25

Másolás

Vágólapra másolva

Szerdán Beyoncé lett az első fekete nő lett, aki a Billboard Hot Country Songs listáján első helyezést ért el, miután a Texas Hold 'Em című száma a lista élén debütált – írja a CBS News.

A Texas Hold 'Em a popsztár nyolcadik stúdióalbumának vezető kislemeze. A dal a Super Bowl alatt jelent meg, egy másik, 16 Carriages című számmal együtt. A teljes album március 29-én debütál.

Beyoncé Renaissance című albuma 2022-ben jelent meg, az énekesnő szerint egy háromfelvonásos projekt első felvonásaként. Az új album a popsztár szerint a projekt második felvonása lesz, és főleg countrydalok lesznek rajta.

A szerdai mérföldkő kulturális változást jelenthet a countryzenében, amelyben sokáig nem igazán tudtak érvényesülni a fekete bőrű művészek. Beyoncé előtt Linda Martell állított fel rekordot több mint 50 évvel ezelőtt, amikor a Color Him Father című dala a Billboard listájának 22. helyén végzett. A country slágerlistán egészen mostanáig ez volt a legmagasabb helyezés, amit fekete nő kislemeze ért el.

Beyoncé lett egyébként az első női előadó, aki a country és az R&B/hip-hop slágerlistán is első helyet tudott elérni. Rajta kívül ez eddig csak Morgan Wallennek, Justin Biebernek, Billy Ray Cyrusnak és Ray Charlesnak jött össze.

A Texas Hold 'Em a Hot 100-as listáján a 2. helyen debütált, közvetlenül Jack Harlow Lovin on Me című dala alatt, és Kanye West és Ty Dollar $ign új dala, a Carnival felett.

Az énekesnő váratlan stílusváltása elég nagy zavart okozott az Egyesült Államokban. A KYKC-FM, egy oklahomai country rádióállomás eleinte nem is volt hajlandó játszani az előadó új dalait. Később a rádió vezetője a CBS-nek azt mondta, nem is tudott róla, hogy Beyoncé két countrydalt adott ki, de a Texas Hold 'Emet természetesen felveszik az állomás lejátszási listájára.

A vádakra, hogy Beyoncé csak a countryban rejlő feneketlen bevételi lehetőségek miatt nyargalt át a stílusra, az énekesnő édesanyja is reagált, az Instagram-oldalán azt írta, a lányai Texasban nőttek fel, mindig is ünnepelték a countrykultúrát, és meg is osztott egy rakás cowboykalapos képet az énekesnőről.

„Azt is mindig tudtuk, hogy a country nem csak a fehér kultúrához tartozik. Texasban hatalmas fekete cowboykultúra van” – tette hozzá Tina Knowles, megjegyezve, hogy gyerekkorukban évente elvitte Beyoncét és nővérét, Solange-ot rodeókra, westernruhákba öltöztetve.

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!