Felnyomták a Telexet a Médiatanácsnál az Osváth Zsolt melegesküvőjéről szóló cikk miatt

2024. február 1. – 17:39

Másolás

Vágólapra másolva

„Bejelentésre vizsgált a kiskorúak védelme szempontjából a Médiatanács egy, december 15-én megjelent Telex-cikket” – írta közleményében az Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság.

Az „Osváth Zsolt bemutatta a melegesküvőjéről készült videóját, erre a YouTube vizsgálni kezdte” című cikkünk beágyazott videót is tartalmazott.

Osváth Zsolt és párja, Patrik, élettársi kapcsolatuk hivatalos bejegyzését ünnepelték, a cikk pedig arról tudósított, hogy a videoplatform-szolgáltató olvasói bejelentések nyomán belső vizsgálatnak vetette alá a felvételt, és amíg ez le nem zárul, nem sorolja a videót az ajánlott tartalmak közé.

„A médiatartalom-szolgáltatók szerkesztői felelőssége a beágyazott videókra is kiterjed, tehát azok az internetes sajtótermékben megjelent cikkek részének tekinthetők” – írta az NMHH.

Azt is megállapították, hogy a sajtótermékekre vonatkozó gyermekvédelmi szabályok szerint, ha egy médiatartalom súlyosan károsíthatja a kiskorúak szellemi, erkölcsi vagy fizikai fejlődését – különösen azáltal, hogy pornográfiát vagy szélsőséges, indokolatlan erőszakot tartalmaz –, csak olyan műszaki vagy egyéb megoldás alkalmazásával tehető elérhetővé, amely biztosítja, hogy ahhoz kiskorúak ne férjenek hozzá.

„A hatósági ellenőrzés szerint viszont sem a cikk, sem az abba beágyazott videó nem tartalmazott olyan káros elemet, amely a kiskorúak fejlődését hátrányosan befolyásolhatta volna, ezért a Médiatanács nem indított eljárást” – zárult a hivatalos állásfoglalás.

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!