Nincs Ken Barbie nélkül – Ryan Gosling kritizálta, hogy Margot Robbie-t nem jelölték Oscarra

2024. január 24. – 08:35

Másolás

Vágólapra másolva

Ryan Gosling kedden közleményt adott ki, miután kiderült: vele ellentétben a Barbie-film két kulcsszereplőjét, a Barbie-t alakító Margot Robbie-t és Greta Gerwig rendezőt nem jelölték Oscar-díjra – írja a Hollywood Reporter.

Ryan Goslingot a legjobb mellékszereplő Oscar-díjára jelölték, színésztársával, America Ferrerával együtt. A jelöléseket sokan kritizálják, mivel a Barbie-film két fontos szereplője maradt ki. Egy közleményben így tett a Kent alakító Ryan Gosling is, aki egyszerre boldog és csalódott is.

„Rendkívül megtisztelő, hogy kollégáim ilyen figyelemre méltó művészek mellett jelöltek egy olyan évben, amikor ennyi nagyszerű film született” – írta a színész. Hozzátette: soha nem gondolta volna, hogy ezt fogja mondani, de az is hihetetlenül megtisztelő számára, hogy mindezt egy Ken nevű műanyag baba megformálásáért kapta. Majd így folytatta:

„De nincs Ken Barbie nélkül, és nincs Barbie-film Greta Gerwig és Margot Robbie nélkül. A két ember nélkül, akik a legtöbbet tették ezért a történelmet író, világszerte ünnepelt filmért.”

Gosling szerint az ő tehetségük, szívósságuk és zsenialitásuk nélkül senki nem érhette volna el azt, hogy bármilyen elismerésre jelöljék a film miatt. „Ha azt mondanám, hogy csalódott vagyok, amiért nem jelölték őket a saját kategóriájukban, az még enyhe kifejezés lenne” – írta.

Ryan Gosling szerint a rendező és a színésznő pár lelketlen, hiányos öltözékű, és „szerencsére ágyék nélküli babával” megnevetett mindenkit, miközben össze is tört szíveket úgy, hogy közben történelmet is írtak. „Munkájukat el kell ismerni a többi nagyon is megérdemelt jelöléssel együtt.” Üzenetét azzal zárta, hogy örül America Ferrarának, és mindenkinek, aki tehetségével hozzájárult a film sikeréhez.

Ryan Gosling kritikája viszonylag szokatlannak számít, azonban az elmúlt években az Oscar-jelöléseket kiosztó akadémia döntéseit már többen is véleményezték. A Barbie- filmet 2023 egyik legnagyobb sikerének tartják az Oppenheimer mellett. Ezt jól mutatja, hogy összesen nyolc jelölést kapott az Oscaron, többek közt a legjobb film, a legjobb eredeti dal és legjobb jelmez kategóriákban is jelölték. Az idei, 96. Oscaron egyébként idén is van magyar jelölt, emellett tizenhárom jelölést kapott az Oppenheimer, tizenegyet a Magyarországon forgatott Szegény párák, tízet a Megfojtott virágok.

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!