Másfél hónap után leállították az óriási érdeklődés mellett indult online játék szervereit

2024. január 23. – 13:48

Másfél hónap után leállították az óriási érdeklődés mellett indult online játék szervereit
Screenshot a Day Before-ból – Fotó: Fntastic

Másolás

Vágólapra másolva

Hétfőn lekapcsolták a The Day Before című zombis online játék szervereit. Élt: 45 napot, de ennyi idő alatt sikerült felkerülnie a Steamen valaha a legrosszabbra értékelt játékok top tízes listájára – írja az IGN.

A játék története ígéretesen indult. A Fntastic fejlesztőstúdió 2021. január 29-én jelentette be, hogy dolgoznak egy online túlélőjátékon. Ez fel is keltette az emberek figyelmét, egy időben a Day Before volt a legtöbb kívánságlistára felkerült játék a Steamen.

Úgy tűnt, hogy egy Walking Dead-es, Last of Us-os, divisionös játékról lesz szó, és a fejlesztők azt ígérték, hogy gyakorlatilag újra feltalálják a szabad játékmenetű túlélőjáték műfaját. Szépen követték egymást az egyre ambiciózusabb trailerek, és úgy tűnt, hogy 2022 júniusában már a játékosok keze közé kerülhet.

Viszont a Fntastic váratlanul bejelentett egy egészen más játékot, a Propnightot, ami még 2021-ben valóban meg is jelent, és átállt annak a promózására. Közben beígérték, hogy 4K-ban milyen szép lesz a Day Before, de a tervezett megjelenés előtt egy hónappal végül bejelentették, hogy eltolják, méghozzá nem is kicsit: 2023 márciusára.

Ezek után kiderült, hogy több fejlesztő is ingyen dolgozik a játékon, aztán egy szerzői jogi vita miatt a játék oldala eltűnt a Steamről, és kitolták 2023 novemberére a megjelenést (bár később bevallották, hogy a vita nélkül is kitolták volna).

Ez a dátum sem bizonyult sziklaszilárdnak: mindössze 9 nappal a megjelenés előtt bejelentették, hogy végül december 7. az új cél, bár akkor csak pécére és csak korai hozzáférésben jön ki. Emellett sokakban felmerült, hogy talán túl sok inspirációt merítettek más játékokból, mint például a Cyberpunk 2077-ből és a GTA 5-ből.

Végül december 7-én tényleg megjelent, de a játékosok hamar rájöttek, hogy gyakorlatilag semmi nincs benne a beígért lehetőségek közül. Négy nap alatt 90 százalékot esett az aktív játékosok száma, a stúdió bejelentette, hogy lehúzzák a rolót, így a játék szervereit is le fogják kapcsolni. Ez történt meg hétfőn.

A Mytona, a játék kiadója mindenkinek azt ígérte, hogy visszaadják a játék teljes árát. Nemcsak azoknak, akik külön kérik, hanem mindenkinek, ezt a Steam automatikusa intézi majd. Ha valaki a Fntastic vezetőiért aggódna, ne tegye: sajtóértesülések szerint a Gotovstev testvérek már egy új mobiljáték fejlesztésére toboroznak új csapatot.

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!