Meghalt Kaszás Péter, Zámbó Jimmy dalszerzője

2024. január 10. – 17:04

Másolás

Vágólapra másolva

Január 10-én hajnalban meghalt Kaszás Péter Sr., aki sok magyar énekes és zenekar dalszerzője volt. Ő írta többek között Zámbó Jimmy legnépszerűbb dalainak egy részét, így a Bukott diákot, a Szeress úgy is, ha rossz vagyok címűt és az Egyszer megjavulok ént – derül ki a Magneoton közleményéből.

Kaszás Péter dalszerző, zenész és hangmérnök 1946. május 5-én született Szeghalomban. Zenészi pályáját fiatalon kezdte, és több országban is fellépett, köztük az egykori NDK és NSZK területein, Svájcban és Bulgáriában. Hazatérése után hangstúdiót alapított, ahol hangszereléssel és hangfelvétel-készítéssel foglalkozott.

Kaszás Péter többek között dobon, hegedűn, gitáron és zongorán játszott, és több zenei stílusban is otthonosan mozgott. A Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület szerint több mint 560 szerzeménye van jellemzően érzelmes, lírikus dal- és szövegvilággal. Ő írta Zámbó Jimmy legnagyobb slágereit, továbbá dalt szerzett még Korda Györgynek, Aradszky Lászlónak, Komár Lászlónak, Kovács Katinak, Oszter Sándornak, Peter Srámeknek, Balázs Palinak, és még sok más ismert előadónak.

Több díjjal is elismerték Kaszás Péter munkásságát, így megkapta a Magyar Köztársaság Ezüst Érdemkeresztjét, a Huszka Jenő-díjat, és több albuma arany, gyémánt, illetve platina státuszt ért el. A néhai művész fia, Kaszás Péter Jr. is zenei pályára lépett és édesapja különös tehetségét tovább vitte a szakmában Fonogram-díjas jazzdobosként.

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!