A filmtörténész végre eldöntötte az évtizedes vitát: karácsonyi film-e a Drágán add az életed?

2023. december 24. – 14:43

Másolás

Vágólapra másolva

Magyarországon a kereskedelmi tévézés elindulása óta a Reszkessetek betörők számít a tipikus, közmondásos, definitív karácsonyi filmnek – és ahogy nagyjából az egész világon, úgy nálunk is vita tárgya, hogy karácsonyi film-e a Drágán add az életed. Vannak érvek mellette, és ellene is, de lássuk be, azt nehéz elvitatni tőle, hogy gyakorlatilag a Reszkessetek betörők felnőtt kiadása, amiben a magányos férfi főhős egy nagy és üres házban agyafúrt módszerekkel sorozatosan súlyos fizikai bántalmazásban részesíti a gonoszokat, karácsonykor, amikor rajtuk kívül mindenki békésen ünnepel.

A CNN most meghívta Jeremy Arnold filmtörténészt, szakmailag eldönteni a kérdést. Arnold egy csomó könyvet írt már filmekről, sőt, specifikusan karácsonyi filmekről is, így szaktekintélynek számít ebben a kérdésben. A műsorban azt mondta, karácsonyi film bármilyen műfajú lehet, a lényeg az, hogy a karácsony szelleme valamilyen módon jelentőségteljes szerepet játsszon a sztoriban. Ilyen központi motívum lehet a család, az összetartozás, de a szerelem megtalálása is, vagy valamiféle pozitív átalakulás, de szólhat az ünneppel járó magányról a cinizmusról, vagy akár a karácsonyhoz kapcsolódóan az elüzletiesedett világról.

Arnold a tökéletes karácsonyi filmnek Az élet csodaszép című 1946-os klasszikust tartja, de ebbe a kategóriába sorolja például az Őfelsége titkosszolgálatában című 1969-es James Bond filmet, amiben a 007-es ügynök szerelembe esik, és éppen karácsonykor kéri meg a szíve választottja kezét. Aki egyébként a film végén meghal, így a film jó példa a nem happy enddel végződő karácsonyi filmek amúgy elég ritkának számító altípusára is.

A Drágán add az életeddel kapcsolatban is egyértelmű a filmtörténész álláspontja (bár hozzáteszi, hogy mindenkinek más-más definíciója lehet a karácsonyi film fogalmáról, és nem baj az, ha valakiébe Bruce Willis akciózása pont nem esik bele). Ezzel együtt a válasz természetesen és nyilvánvalóan

IGEN, a Drágán add az életed tökéletes karácsonyi film,

elvégre a Nakatomi Plaza terroristáival való leszámolás az egyik legtipikusabb karácsonyi sztori keretébe van foglalva: a lepusztult zsaru John McClane és felesége próbálják rendbehozni a kapcsolatukat, és ez – egyfajta karácsonyi csodaként – végső soron sikerül is némi felhőkarcolós kommandózás után.

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!