39 évvel a megjelenése után végre meghódította a karácsonyi slágerlistát a Last Christmas

2023. december 22. – 19:52

Másolás

Vágólapra másolva

Bár ilyenkor, karácsony környékén az ember úgy érezheti, hogy az ország összes nyilvános terének összes hangszórójából a Wham 1984-es slágere, a Last Christmas szól, egészen meghökkentő módon a brit slágerlistát egészen mostanáig még sosem vezette karácsonykor ez a szám. Amikor megjelent, egy másik karácsonyi dal, a Do They Know It’s Christmas happolta el előle az első helyet, és azóta minden egyes karácsonykor akadt éppen aktuális virális szenzáció, vagy klasszikus karácsonyi szám, ami népszerűbb volt nála.

Egészen mostanáig, ugyanis a friss brit slágerlistát 2023. karácsonyának hetében végre a Wham vezeti. A popduó ismertebb fele, George Michael ezt már nem élte meg, de a másik fele, Andrew Ridgeley most azt mondta a Guardiannek, hogy nagy elégtétel ez neki, mert annak idején direkt a karácsonyi slágerlista meghódítására írták a dalt. „Küldetés teljesítve!” – tette hozzá.

A nagy visszatérést elősegíthette, hogy 1984 óta kicsit átalakultak a zenefogyasztási szokások, és azzal a brit slágerlista összeállításának metódusa is: ma már nem csak a lemezeladások számítanak, hanem a streamek is, és ezzel tudnak a 30-40 éves slágerek ilyenkor újra feljutni a listákra.

A másik, minden karácsonykor unalomig ismételt nagy sláger, Mariah Carey All I Want For Christmas Is You-ja idén a harmadik lett a brit karácsonyi toplistán – ez a szám sem volt még soha első karácsonykor. Ahogy a Pogues és a Fairytale of New York sem, ami a címe ellenére egy igazi karácsonyi szám, bár kicsit más hangulatú, mint a megszokott ünnepi balladák. A Pogues frontembere, Shane McGowan néhány hete halt meg, és a rajongók akciót indítottak az emlékére, hogy minél többen streameljék a Fairytale of New Yorkot, hogy az a karácsonyi slágerlista első helyével állítson emléket az énekesnek. Ez nem jött össze, csak a toplista 6. helyéig jutott a dal idén.

És ha valakinek még mindig nem jön ki a könyökén az összes karácsonyi sláger, meg is hallgathatja mind a négyet, amit ebben a cikkben említettünk:

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!