Meghalt André Braugher, a Brooklyn Nine-Nine Holt kapitánya

2023. december 13. – 07:52

Másolás

Vágólapra másolva

Rövid betegség után hatvanegy éves korában meghalt André Braugher amerikai színész – írja a Deadline. A kétszeres Emmy-díjas színész többek között a Gyilkos utcák (Homicide: Life on the Street) a Men of a Certain Age és a Brookly Nine-Nine (Nemszázas körzet) című sorozatokban játszott.

Leghíresebb szerepe Raymond Holt kapitány, akit nyolc évadon keresztül alakított a New York-i rendőrség 99. kerületi rendőrkapitányságán dolgozó nyomozók életét követő sitcomban. Ezért a szerepért négyszer jelölték Emmy-díjra, és kétszer kapott érte Critics Choice Awards-díjat.

Az Emmyt kétszer vihette haza: 1998-ban a Gyilkos utcák főszerepéért, 2006-ban pedig a Thief című minisorozatban nyújtott alakításáért (ezért a szerepért Golden Globe-díjra is jelölték).

Andy Samberg és André Braugher a Brooklyn Nine-Nine című vígjátéksorozatban – Fotó: Fremulon / Universal Television / AFP
Andy Samberg és André Braugher a Brooklyn Nine-Nine című vígjátéksorozatban – Fotó: Fremulon / Universal Television / AFP

Braugher Chicagóban született és nőtt fel, majd a Stanford Egyetemen és a Juilliardon szerzett diplomát. Legutóbb az Azt mondta (She Said) című drámafilmben játszott, amely a New York Times újságíróinak, Jodi Kantornak és Megan Twohynak a történetét meséli el, akiknek a riportja Harvey Weinstein felelősségre vonásához vezetett, és elindította a #MeToo mozgalmat. Braugher alakította Dean Baquet-t, a Times szerkesztőjét, aki a két riporter munkáját felügyelte.

Bár Braugher elsősorban tévéfilmekben és sorozatokban játszott, több nagyjátékfilmben is feltűnt, többek között az 1998-as Angyalok városa (City of Angels) című filmben Nicolas Cage, Meg Ryan és Dennis Franz oldalán, a 2008-as A 109. utasban (Passengers) Anne Hathaway oldalán és 2010-es Salt ügynök című Angelina Jolie-filmben. Színpadon is játszott, az V. Henrik című Shakespeare-dráma címszerepéért 1996-ban Obie-díjat is kapott.

1991-ben vette feleségül Ami Brabson színésznőt, akivel együtt is játszott a Gyilkos utcák című sorozatban. Brabson a Braugher által alakított Pembleton nyomozó feleségét játszotta. Három gyerekük született.

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!