Nem lép fel egy darabig a dél-koreai BTS, mert minden tagot besoroztak

2023. december 12. – 17:53

Másolás

Vágólapra másolva

Kedden a BTS nevű K-pop együttes utolsó két tagját is besorozták a dél-koreai hadseregbe, hogy teljesítsék a kötelező szolgálatot. A héttagú együttes besorozása sokkolta a rajongókat (akik egyébként „Hadseregnek” nevezik magukat): legalább egy évet és hat hónapot kell arra várniuk, hogy egyáltalán legyen esély a szolgálat letöltése után egy reunion-koncertre.

A BTS első tagját tavaly decemberben sorozták be, az utolsó két tag pedig most kedden vette fel a szolgálatot. A zenekar menedzsmentje már tavaly jelezte, hogy emiatt a zenekar 2025 körül fog újra összeállni. Addig a tagok esetleg fellépnek nem hivatalosan, de csak katonatársaik előtt.

A zenekar besorozása egy éve tartó vitát zárt le arról, hogy a BTS tagokat mentesíteni kellene-e a kötelező szolgálat alól. Az olimpiai bajnokok és néhány komolyzenész is mentesült már ugyanis a szolgálat alól, a popzenészek mentesítésének kérdése így nagy vitát váltott ki: az érv a rajongók oldaláról úgy szólt, hogy a BTS megérdemelné a mentességet, mert hozzájárultak Dél-Korea gazdaságához és kulturális exportjához.

A popsztárok egy 2020-ban felülvizsgált törvény alapján végül csak azt a lehetőséget kapták meg, hogy nem kötelező 18-28 évesen bevonulniuk, hanem 30 éves korukig halaszthatnak. Mivel Dél-Koreában a születések száma csökken, a védelmi minisztérium amúgy is azon gondolkozik, hogy a teljes mentességet eltörlik a sportolók és a komolyzenészek számára is.

(NY Times)

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!