A Vampire Survivors olyan, mint egy drog, nem lehet letenni

2023. december 9. – 12:36

Másolás

Vágólapra másolva

A mai gamingajánlónkban szereplő játékért egyetlen ember felelős: a 2022-es Vampire Survivors az olasz fejlesztő, Luca Galante, azaz poncle keze munkája. A játék faék egyszerűségű: egy automatikusan lövöldöző karakert irányítunk felülnézetből, akit minden irányból szörnyek támadnak, amik megöléséért tapasztalati pontot kapunk, amiből eleget összegyűjtve szintet léphetünk, ha pedig meghalunk, vége a menetnek, és kezdhetjük újra.

Minden szintlépésnél kapunk új fegyvert, vagy passzív képességet, vagy fejleszthetjük a meglévő arzenálunkat. A fegyverek és passzív képességek bizonyos kombinációi az alapfegyverek fejletebb változatát oldják fel, a pályákon elszórva találhatunk permanens (tehát minden további menetre vonatkozó) bónuszokat, vagy pénzt is, utóbbiból további karaktereket oldhatunk fel, vagy fejleszthetjük azokat.

És ennyi. A Vampire Survivorsben az a legjobb, hogy egyáltalán nincs túlbonyolítva. Körülbelül 2-3 egyszerű, de nagyon jól működő mechanika működteti a játékot, a végeredmény pedig valami eszméletlen addiktív. Mivel a fegyvereket és a képességeket véletlenszerűen dobálja a játék, lutri, hogy össze tudjuk-e szedni a nekünk szimpatikus eszközparkot, gyakran improvizálnunk kell, észben tartva, hogy az adott menetben éppen pénzt akarunk-e gyűjteni, vagy minél tovább túlélni, hogy az azért járó achievementet kioldva szerezzünk valamilyen előnyt.

A megszerezhető fegyverekkel, karakterekkel, tárgyakkal, pályákkal, bizbaszokkal Dunát lehet rekeszteni, a megjelenés óta érkező két plusz DLC-ben található tartalmakkal együtt ez a szám pedig csak nőtt. Kicsit olyan a Vampire Survivors, mint a népmese, amikor a főszereplőnek szüksége van valamire, amihez valahova máshova kell elmennie, ahol megint meg kell csinálni egy feladatot, és így tovább a végtelenségig. Ahhoz, hogy egy szimpatikus karaktert kioldjunk, lehet, hogy egy olyan pályán kell túlélnünk 15 percig, amit még szintén nem szereztünk meg, annak kioldásához viszont egy olyan fegyverrel kell adott mennyiségű ellenfelet megölnünk amit csak egy másik karakterrel tudunk megszerezni.

A Vampire Survivors olyan mint egy drog, nem lehet letenni. Ezt pedig csak megkönnyíti, hogy a játékot Mactől telefonon keresztül konzolokig minden létező platformra kiadták, az alapjáték pedig teljes áron is 5 euró Steamen. A játék ráadásul pont a héten kapott egy frissítést, ez a Remix névre hallgató kihívásos mód.

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!