9 ezer nő perelheti a Disney-t, mert kevesebb bért kapott, mint az azonos munkakörben lévő férfi kollégák

2023. december 9. – 11:36

Másolás

Vágólapra másolva

Egy bíró pénteken hitelesítette azt a csoportos keresetet, amely szerint a Disney 9000 nőnek kevesebbet fizetett, mint férfi kollégáiknak – írja a Variety.

A kaliforniai törvények tiltják, hogy a munkavállalók nemük alapján kevesebbet kapjanak lényegében hasonló munkáért. Ez a legnagyobb kereset, amelyet az egyenlő bérezést kikötő törvény alapján valaha is benyújthattak.

Lori Andrus, a felperesek ügyvédje a Los Angeles belvárosában lévő bírósági terem előtt tapsolt az ítéletnek.

„A Disney négy éven keresztül manipulálta ezeket a nőket. Szeretik a munkájukat. Szeretik a márkát. De azt akarják, hogy tiszteljék őket, és úgy bánjanak velük, ahogyan azt a munkahelyen illik” – mondta Lori Andrus, a felperesek ügyvédje a Los Angeles-i tárgyalóteremben. Andrus szerint a nők kezdő fizetése az érintett munkaosztályban 2 százalékkal alacsonyabb, mint a férfiaké.

A Disney azzal támadta meg a kereset hitelességét, hogy az ügy annyira elterjedt, hogy kezelhetetlen lesz. A Disney ügyvédje, Felicia Davis azzal érvelt, hogy a felperesek több ezer munkacsoport fizetését akarják összehasonlítani, ami több ezer vezető decentralizált döntéseit tükrözi.

A szóban forgó osztályozásba azok a női Disney-alkalmazottak tartoznak, akik 2015. április 1. óta dolgoznak a kaliforniai vállalatnál, nem szakszervezeti beosztásban, az alelnöki szint alatt, és akiket egy munkakörhöz rendeltek. Ez magában foglalja a Disneyland szállodák és vidámpark, a Cruise Line, a Disney film- és TV-stúdiók, az ABC, a Marvel, a Lucasfilm és más egységek alkalmazottait. Nem tartalmazza a Pixart, az ESPN-t, a Hulut, a Foxot vagy az FX-et.

Davis azzal érvelt, hogy attól, hogy két alkalmazott ugyanabban a munkakörben és szinten dolgozik, még nem jelenti azt, hogy munkájuk hasonló lenne. „Teljesen más iparágakban dolgoznak, és teljesen más fizetést kapnak” – mondta.

Davis azzal is érvelt, hogy a Disney-nek ezzel elképesztő mennyiségű dokumentációt kellene összeszednie, amivel bizonyíthatja, hogy a munkatapasztalat, a betanítások és más hasonló körülmények alapján tért el a dolgozók bére. A Variety szerint a bíró azonban gúnyosan lesöpörte ezt a védekezést.

„Csak nem azt akarja mondani, hogy a Disney-nek nincs bértáblája?”

– kérdezte Elihu M. Berle bíró, aki elutasította az érveket. A Disney közleményben fejezte ki csalódottságát a döntés miatt.

A tárgyalást várhatóan valamikor október előtt tartják meg.

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!