Egy macskalány egzisztenciális krízise

2023. november 25. – 19:06

Egy macskalány egzisztenciális krízise
Forrás: Epic Games

Másolás

Vágólapra másolva

Vannak játékok, amelyek pusztán attól válnak különlegessé, hogy őszintén és hitelesen nyúlnak sokak által ismerős generációs problémákhoz. Az Infinite Fall által fejlesztett, majd a Finji által kiadott Night in the Woods, avagy heti gamingajánlónk mai témája ékes példája ennek.

A játék főhőse Mae, egy húszéves bukott egyetemista, aki kénytelen kisvárosi szüleihez hazaköltözni, kudarcát elfojtva pedig megpróbál újra kapcsolódni rég elfeledett barátaihoz, és visszatérni a felelősségektől mentes gondtalan tinédzserkorba. De ahogy az ő életében, a kisvárosban is rossz irányba fordultak a dolgok: napról napra egyre kevesebb a munkahely, sorban zárnak be az üzletek, a kilátástalanság pedig minden lakóban jelen van. Ezenfelül Mae egyik barátja rejtélyes módon eltűnt, amiből aztán egy nyomozás is kerekedik, viszont nem teljesen ez a központi eleme a történetnek.

A játék nagyszerűsége a téma kiváló feldolgozásában rejlik, ezt pedig a könnyen szerethető és azonosulható karaktereken, illetve a kiválóan megírt párbeszédeken keresztül éri el. Behúz egy nyílt, felfedezhető világba, aminek középpontjában a fiatal felnőttek szorongása és útkeresése rejlik, hiszen minden fő karakter küzd valamilyen problémával, amely számunkra is ismerős lehet, legyen az a munkanélküliség, identitászavar vagy a kilátástalanság érzése. Ez mégsem nyomasztó hatású, mivel a játék néha kifejezetten humoros eszközökkel mutatja be, ahogy a karakterek megélik és megpróbálják feldolgozni (vagy Mae esetében figyelmen kívül hagyni) ezeket a nehéz élethelyzeteket. A keserédes élményhez erősen hozzásegít a szépiás látványvilág és meditatív zene, ami szintén magában hordozza azt a melankóliát és nosztalgiát, amit mi is érezhetünk, ha hazalátogatunk a szülővárosunkba.

A Night in the Woods egyébként nem tartalmaz sok játékelemet, csak pár minijáték töri meg a platformeres mászkálást és szövegbuborékos beszélgetést. Műfajilag ezért is nehéz bármilyen kategóriába illeszteni, de narratív fókusza miatt összességében a vizuális novellákhoz áll legközelebb. A legnagyobb kihívást jelentő visszatérő szegmens egy Guitar Hero-szerű ritmusjáték, amely egyébként egészen szórakoztatóra sikerült, és saját változatos zenekészletet is kapott.

Viszont a város felfedezése sem válik monotonná, rengeteg kisebb-nagyobb interakcióra van lehetőségünk az ott lakókkal, sőt, mi dönthetjük el, hogy egy nap melyik barátunkkal akarjuk mélyíteni a kapcsolatunkat, és melyikükkel kívánunk eltölteni egy délutánt különféle módokon. Ez egyrészt még személyesebbé teszi a játékélményt, másrészt az újrajátszás lehetőségét is magában hordozza. A misztikus nyomozás a játék végéhez közeledve egyre inkább átveszi a hangsúlyt, ami meglepő fordulatokhoz vezet a látszólag eseménytelen kisvárosban.

Nemcsak azért érdemes most belevágni, mert a késő őszi időszakhoz passzol hangulatában legjobban a játék, hanem mert most a Steamen 10 euró alatt beszerezhető.

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!