Új dalt ad ki a Beatles, John Lennon hangját mesterséges intelligenciával tették rá

2023. október 27. – 12:18

Másolás

Vágólapra másolva

Több mint 50 évvel a The Beatles feloszlása után a zenekar bejelentette, hogy kiadják „utolsó dalukat”, írja a BBC. A Now And Then című dal John Lennon 1970-es évekbeli demófelvételén alapszik, tavaly fejezte be Sir Paul McCartney és Sir Ringo Starr. McCartney még nyáron azt mondta a BBC-nek, hogy Lennon hangját egy régi dalból szedik ki és mesterséges intelligenciával használják fel az új számhoz, amit november 2-án, csütörtökön mutatnak majd be. A dal a Beatles Red and Blue című albumának felújított változatán is szerepel majd, amely november 10-én jelenik meg.

„Olyan volt, mintha John tényleg ott lett volna. Ott volt a hangja, kristálytisztán” – mondta Paul McCartney az új dal készítéséről, szerinte ez egy igazi Beatles-felvétel. „2023-ban még mindig Beatles-zenén dolgozni, és egy új dalt kiadni, amit a közönség még nem hallott, szerintem izgalmas dolog” – mondta.

A Now And Then-t eredetileg John Lennon írta, miután a Beatles 1970-ben feloszlott, és évek óta bootlegként kering. A bocsánatkérő szerelmes dal egy régi barátnak (vagy szeretőnek) szól, akinek Lennon kijelenti: „Now and then, I miss you / Now and then, I want you to return to me”.

Miután Lennont 1980 decemberében lelőtték New York-i háza előtt, özvegye, Yoko Ono McCartney-nak adta a dalt, ami egy „Paulnak” feliratú kazettán volt. Ezen rajta voltak a Free As A Bird és a Real Love korai változatai is, ezeket 1995-ben és 1996-ban, az Anthology projekt részeként adták ki. A Now and Thent akkor is fel akarták venni, de George Harrison szerint Lennon felvétele „szemét” volt. McCartney azóta is szerette volna befejezni a dalt, így született meg most, mesterséges intelligenciával.

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!