RTL-ben dolgozó vágók tüntettek fizetésemelésért a csatorna székháza előtt

2023. október 16. – 12:14

Másolás

Vágólapra másolva

Nem haladt a tiltakozók által elvárt ütemben a külsős, vagyis nem alkalmazottként, hanem vállalkozóként dolgozó vágók bére körüli egyeztetés az RTL-ben ahhoz, hogy október 15-ig megegyezhessenek az ott dolgozók és a csatorna vezetése, ezért hétfőn 11 órától 12 óráig előre bejelentett demonstrációt tartott kb. 40 ott dolgozó, külsős vágó az RTL székháza előtt, néhány plusz támogatóval együtt – tudta meg a Telex az egyik ott lévőtől.

Információink szerint a nagy főműsoridős műsorok vágói (tehát nem a napi működést érintő RTL Híradó stb.) hétfőn reggel nyolctól délután egyig nem veszik fel a munkát, ha pedig ezután sem történik megállapodás, október 19-én, csütörtökön egyáltalán nem vállalnak munkát. Ebben az esetben megeshet, hogy bizonyos hétvégén esedékes műsoroknál akár adásveszély is kialakul.

Rónay Ferenc, a Magyar Mozgóképkészítők Szakszervezetének elnöke a Telexnek azt írta, hogy noha a tiltakozásban részt vevő személyek többségükben tagjai a szakszervezetüknek, az akció szervezése az érintettek önálló kezdeményezése volt. A szakszervezet ebben értelemszerűen nem is vehet részt, tekintve, hogy a tiltakozóknak nincs sztrájkjoguk, mivel nagy többségükben nem állnak munkajogviszonyban, ráadásul az RTL nem is ismeri el a szakszervezetet képviselettel rendelkezőnek, így a törvényben biztosított jogait sem tudja gyakorolni. A demonstrációt ő magánszemélyként jelentette be a rendőrségen.

Fotó: Olvasónk
Fotó: Olvasónk

Szabó Imre Szilárd, a Munkástanácsok (az MMKSZ ennek a szakszervezeti konföderációnak a tagszervezete) ügyvezető alelnöke, ügyvéd hozzátette, hogy ez az egyébként nem csak a médiaiparban jelentős nagyságú munkát végző réteg jellemzően polgári jogi (tipikusan vállalkozási, megbízási) szerződés alapján kerül foglalkoztatásra a különböző gazdasági társaságoknál, de ugyanolyan – gazdaságilag függő – helyzetben van, mint a (jogi értelemben vett) munkavállalók, éppen ezért hasonló szociális és munkajogi védelmi szükséglete áll fenn.

Ez az eset is arra világít rá Szabó Imre Szilárd szerint, hogy a jogi szabályozás nem tud érdemben mit kezdeni az ehhez hasonló jelenségekkel, mivel nem is zárulhat a tiltakozás kollektív munkajogi értelemben értelmezhető megállapodással, tekintve, hogy a szakszervezet által kötött kollektív szerződés nem vonatkozhat polgári jogi jogviszonyban foglalkoztatottakra. Ezt a kihívást a jogalkotónak kellene kezelnie.

Napközben az RTL-ben körbeküldtek egy emailt a demonstrációval összefüggésben. Úgy tudjuk, a levélben az áll, hogy a szervezők nem az RTL munkavállalók, hanem „gyártócégekkel jogviszonyban álló vágók és egyéb műszaki feladatokat végző személyek.” A belső levél tartalma szerint az RTL nem kapott hivatalos tájékoztatást a demonstrációról korábban.

Azt is írják a levélben, hogy a külsős produkciós cégek tudnak tájékoztatást adni a foglalkoztatásokkal kapcsolatban, egyébiránt pedig remélik, hogy a vitás kérdések rendeződnek és nem sérülnek a nézők érdekei.

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!