Bradley Coopert kritizálták Leonard Bernstein alakításánál használt műorra miatt, a zeneszerző gyerekei kiálltak érte

2023. augusztus 17. – 10:55

Bradley Coopert kritizálták Leonard Bernstein alakításánál használt műorra miatt, a zeneszerző gyerekei kiálltak érte
Carey Mulligan és Bradely Cooper a Maestro egyik jelenetében – Fotó: Jason McDonald / Netflix / IMDb

Másolás

Vágólapra másolva

Leonard Bernstein zeneszerző és karmester gyerekei kiálltak Bradley Cooper színész mellett, aki édesapjukat alakítja a Maestro című filmben, aminek előzetesét a héten mutatták be. A bemutató után az amerikai színészt többen kritizálták, amiért a Bernstein megformálásához viselt smink, illetve az alkalmazott műorr sértő antiszemita sztereotípiákat erősít, írja a CNN.

Más kritikusok azt sem értették, hogy miért Bradley Cooper játssza Bernsteint, aki Massachusettsben született oroszországi zsidó bevándorlók gyermeke volt. Cooperről viszont nem ismert, hogy zsidó felmenőkkel rendelkezne.

A támadások után Bernstein három gyermeke: Jamie, Alexander és Nina az Instagramon osztott meg egy nyilatkozatot, amiben azt írták: Bradley Cooper mindenbe bevonta őket, és „megszakad a szívük, ha látják, hogy egyesek félreértelmezik a színész erőfeszítéseit”.

Az antiszemita sztereotípiákat erősítő sminkre így reagáltak:

„Történetesen igaz, hogy Leonard Bernsteinnek szép nagy orra volt. Bradley úgy döntött, hogy sminkkel erősíti fel a hasonlóságot, és ez nekünk tökéletesen megfelel. Abban is biztosak vagyunk, hogy apánknak sem lett volna ezzel semmi baja.”

Szerintük egyszerűen arról van szó, hogy egy sikeres embert akarnak álságosan lejáratni. Ezt a mechanizmust saját édesapjuk életében is megfigyelték.

Bradley Cooper társíró, társproducer és rendező is volt a Maestro című filmben, amely az első rendezése a 2018-as Csillag születik óta. A történet Bernsteint és a Carey Mulligan által alakított Felicia Montealegre-vel kötött 25 éves házasságát követi nyomon. Martin Scorsese és Steven Spielberg is a film producerei között vannak.

Bradley Cooper még nem reagált nyilvánosan a támadásokra.

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!