Mint tini korunkban, bekevertünk egy üveg fröccsöt még indulás előtt, hogy a Szigeten ne kelljen annyit költenünk

2023. augusztus 14. – 15:28

Mint tini korunkban, bekevertünk egy üveg fröccsöt még indulás előtt, hogy a Szigeten ne kelljen annyit költenünk
Jake és Chris is Ausztráliából repültek a Szigetre – Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Sokadik nap kintlét után egyre többektől – nemcsak magyaroktól, hanem a külföldi fesztiválozóktól is – azt hallani, hogy elképesztő árak vannak a Szigeten. Nemcsak az italokért, de az ételekért is jócskán többet kell fizetni, mint az elmúlt években, miközben egyesek szerint néhány étel minősége abszolút nem arányos az árakkal. Hazai és külföldi vendégeket kérdeztünk meg arról, hogy boldogulnak kint a Szigeten, a fizetésük hány százalékát viszi el egy nap a Hajógyárin, és hogyan próbálnak meg spórolni.

Kira és Balázs – Fotó: Bődey János / Telex
Kira és Balázs – Fotó: Bődey János / Telex

Balázs és Kira mindketten egyetemisták, ők azok közé a szerencsések közé tartoznak, akik nyerték a jegyeiket, ami a szombati napra több mint 40 ezer forint lett volna. „Ha nem nyerjük meg a páros belépőt, akkor valószínűleg nem jutunk ki, egyszerűen nem fért volna bele” – tette hozzá Balázs, amikor a Nagyszínpad melletti füves placcon beszélgettünk. Számoltak azzal, hogy a fesztiválon enni-inni jóval többe kerül majd, de azért szíven ütötte őket, mikor 6500 forintot fizettek egy sima hamburgerért.

A Nagyszínpad mellett találkoztunk Dorinával és édesanyjával, Annamáriával is, akik a Niall Horant várták a legjobban a szombati fellépők közül. Ők felkészülten érkeztek, vizes kulacsot és üdítőket is hoztak be magukkal, hogy legalább innivalót ne kelljen vásárolniuk, ha pedig megéheznek, a 2500 forintos budget food kínálatból fognak majd válogatni.

Annamária és Dorina – Fotó: Bődey János / Telex
Annamária és Dorina – Fotó: Bődey János / Telex

„Túlórákkal együtt 250 ezer forintot keresek egy hónapban, igyekszem mindig úgy tervezni, hogy legalább havi egy közös programot tudjunk szervezni a lányommal. Augusztusban ez most a Sziget lesz” – mondta Annamária. Gyors fejszámolással azt is kiszámoltuk, hogy egyhavi fizetésének körülbelül a 15-20 százalékát viszi el a szombati buli, amire Dorina is hónapokig spórolt. „A születésnapomra kaptam egy kis pénzt, azt félretettem, plusz még diákmunkát is vállaltam, hogy ki tudjam fizetni a belépőt.”

Vivienék már mind családos emberek, akiknek „muszáj előre tervezni, tisztában kell lennünk, hogy mekkora kiadással jár egy nap a Szigeten”. „Én a kereskedelemben dolgozom, a fizetésem negyede ment el erre a napijegyre, amit már három hónapja megvettünk. De már tavaly kitaláltuk, hogy idén is itt fogjuk megünnepelni a születésnapokat, tehát így mindenki tudott előre tervezni” – mondta Vivi. Szerintük a benti árak inkább a külföldiek pénztárcájára lettek kitalálva, és a magyarok közül is csak a tehetősebbek tehetik meg, hogy akár egy egész hetet itt töltsenek.

Vivienék – Fotó: Bődey János / Telex
Vivienék – Fotó: Bődey János / Telex

A hazai fizetésekből nem egyszerű kigazdálkodni akár a Sziget árát tokkal-vonóval. Viszont ha valaki külföldön dolgozik, mint Eszter, már kevésbé lehet fájdalmas a fesztivál területén költeni. „Tíz éve élek és dolgozom IT-projektmenedzserként Németországban. Még novemberben vettük meg a bérletünket, aminek darabja, ha jól emlékszem, akkor 200-300 euró körül volt. Ez a keresetem nagyjából 3 százaléka.”

Bence és Zsolt – Fotó: Bődey János / Telex
Bence és Zsolt – Fotó: Bődey János / Telex

Bence és Zsolt nem először járnak a Szigeten, ők már tudják, hova kell menni, ha az ember olcsón akar inni egy sört és enni valami meleget. „Szeretjük a Csónakházat, itt nincs repohár, és 900 forintért csapolják a sört. Mi idén a bérletünket 50 ezer forinttal olcsóbban tudtuk beszerezni, úgyhogy nem jelentett akkora anyagi terhet, mint korábban, de így is a fizetésünk minimum 60-70 százalékát simán elviszi, hogy itt vagyunk kint” – mesélték a fiúk két korty Ászok között. „Én már azon is meglepődtem, hogy sikerült a csütörtök estét kihoznunk 40 ezer forintból. Szerintem az emberek fel vannak arra készülve, hogy itt annyiért tudnak majd kaját venni, mint egy nyugat-európai nagyvárosban. Muszáj így kalkulálni, mert különben kiszaladsz a világból, ha meglátod az étlapokon feltüntetett árakat. Mindeközben egyébként vérlázító néhány étel minősége, abszolút nem érik meg azt a több ezer forintot, amit ki kell értük fizetni.” – tették hozzá.

Betti és Márk – Fotó: Bődey János / Telex
Betti és Márk – Fotó: Bődey János / Telex

„Szörnyülködve olvastuk Sajó Dávid cikkét a Szigetről, amiben azt írta, hogy 1900 körül van egy korsó sör. Ezért, mint tinédzser korunkban, inkább bekevertünk egy üveg fröccsöt még indulás előtt, amit megittunk a HÉV-en idefele” – mesélte Betti és Márk, akik Zsoltékhoz hasonlóan a Csónakházban alapoztak az esti buli előtt.

„Szerintem van olyan fellépő, akiért kifizetném a napijegyet, de akkor azon a nyáron mondjuk nem megyek nyaralni, hanem akkor a Szigetre teszek félre” – mondta Betti.

A Csónakházba tért be Jake és Chris is, akik Ausztráliából repültek a Szigetre. „Őrület volt, amikor 30 ausztrál dollárt [azaz 7 ezer forintot] fizettünk egy nem túl extrás saslikért, otthon ennyi pénzből egy egész hétre bevásárolunk” – mesélték. Mint sok fesztiválozó, ők is ott próbálnak meg spórolni, ahol csak tudnak. Jake a vasárnapot például kihagyta, és inkább a szállásukon maradtak a barátnőjével, hogy biztosan maradjon elég pénzük a fesztivál végéig.

Peter, Sylvan, Cyrill, Fabian és Kevin – Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Peter, Sylvan, Cyrill, Fabian és Kevin – Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Hasonlókat mesélt Peter, Sylvan, Cyrill, Fabian és Kevin, miután bevásároltak vacsorára az Aldiban. „Nagyon csalódtunk az ételkínálatban, nem is olyan jók, és 15-20 eurót [nagyjából 6-7 ezer forintot] kifizetni egy kis adag street foodért senkinek nem éri meg. Pedig Bécsben és Németországban élünk, ahol jóval magasabb az átlagkereset, de még így is húzósnak érezzük az árakat.”

„Hoztunk magunkkal egy-két dolgot otthonról, azokkal próbáljuk túlélni a napokat, de egyik este inkább közösen vettünk egy burritót, hogy kevesebbet költsünk” – mesélte a német Lena és Sophie. „Én vettem egy többnapos bérletet, tömegközlekedéssel mindennap inkább kimegyek a városba, mert sokkal kedvezőbb áron lehet kint enni” – mondta Toni.

Karolína és Andrej – Fotó: Melegh Noémi Napsugár / telex
Karolína és Andrej – Fotó: Melegh Noémi Napsugár / telex

„Mi próbálunk napi 30 eurónál [kb. 12 ezer forintnál] többet nem költeni” – válaszolta a kérdéseinkre Andrej és Karolína, akik Szlovákiából érkeztek a hat napig tartó fesztiválra. „Követjük a híreket, tudjuk, hogy milyen a gazdasági helyzet Kelet-Európában, de őrületesen drága minden. Most tartunk a fesztivál felénél, és konkrétan annyit költöttem majdnem, mint amennyiért a bérletemet vettem. [Ami most közel 400 euró, azaz 153 ezer forint.] Próbálom beosztani a pénzemet, ami azt jelenti, hogy van, amikor csak napi kétszer eszem, mert ennyi fér bele most” – tette hozzá Andrej.

A fesztiválon egyébként a Telex is kipróbálta az említett budget foodokat, amelyeket egységesen 2500 forintért árulnak a vendéglátósok. Arról, hogy milyen ételekről van szó, és azok milyenek, ebben a cikkünkben írtunk korábban részletesen.

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!