Egy vak Street Fighter játékos sikerétől hangos a gémervilág

2023. augusztus 6. – 18:07

Másolás

Vágólapra másolva

Most is zajlik az EVO 2023 nevű videojátékos fesztivál Las Vegasban; ez az esemény speciálisan a verekedős játékok rajongóinak szól, itt tartják a műfaj legnépszerűbb játékainak legnagyobb bajnokságait. A világ legjobbjai csapnak össze Street Fighterben, Mortal Kombatban, Tekkenben, és még egy csomó más, hasonló játékban, több tízezer dolláros díjakért. Az érdeklődés elsöprő, a népszerűbb versenyeken több ezer induló van, az online közvetítéseket milliók nézik.

Az idei show legnagyobb sztárja nem valamelyik bajnokság nyertese, hanem egy holland youtuber, aki BlindWarriorSven néven indult a versenyen, és aki, ahogy a neve is utal erre, vak. Hat éves volt, amikor elveszítette a látását egy agydaganat miatt. Legyőzte a rákot, és ezután kezdett a Street Fighter akkori epizódjával játszani, csak hangok alapján tájékozódva. Ahogy a játékok audiovizuális megvalósítása fejlődött, illetve a látássérültek számára külön segítségeket vezettek be, egyre jobb lett a játékban. Idővel youtuber és Twitch-streamer lett belőle, bemutatta őt a Red Bull esportos csatornája is.

A sorozat aktuális, hatodik része rengeteg hangalapú információt ad a játékosnak arról, milyen messze helyezkedik el tőle az ellenfél, és éppen mit csinál. BlindWarriorSven rengeteg gyakorlással addig fejlesztette magát, míg el mert indulni az EVO 2023 bajnokságán is, látó ellenfelekkel szemben.

A bajnokság szervezői természetesen azonnal a verseny nagyszínpadára tették BlindWarriorSven első meccsét, ahol több ezer néző előtt vívott óriási küzdelmet az EternalPancake néven induló amerikai ellenfelével, és mindenki óriási meglepetésére nyert is. A több mint 7000 indulós versenyben később kiesett a selejzetőkben, de ez mit sem változtatott azon, hogy azóta is hatalmas közönségkedvencként ünnepeli őt a helyi, és az online rajongói közösség is:

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!