Depeche Mode Budapesten: gyászmisére számítottunk, lelátórengető élményt kaptunk helyette

2023. július 29. – 15:07

Depeche Mode Budapesten: gyászmisére számítottunk, lelátórengető élményt kaptunk helyette
Fotó: Mohai Balázs / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Ez van, a Depeche Mode-koncertek képtelenek kikopni Magyarországról, a rajongóknak mélyen programozott érzelmi igényük van a zenekar fellépésein átélhető katarzisra. Legutóbb csak négy óra kellett hozzá, hogy minden állójegy gazdára találjon, így aki nem volt résen, az lemaradt, és várnia kell jövő márciusig. A pénteki koncerten aztán egy teljesen új, immár Andy Fletcher nélküli univerzum tárult fel. Itt már semmi sem olyan, mint azelőtt, de a zenekar így is olyan átütő volt, hogy aki először járt Depeche Mode-koncerten, biztosan nem felejti el.

Amikor tavaly feltűnt az értesítés a telefonom kijelzőjén, hogy Andy Fletcher meghalt, egy mélyről jövő, émelyítő érzés fogott el, komolyan elgondolkodtam, hogy vajon lesz-e még valaha DM-koncert. És ha lesz is, milyen lesz? Aztán tavaly októberben, a berlini sajtótájékoztatón minden Depeche Mode-rajongó megnyugodhatott: Dave Gahan és Martin Gore végre bejelentették, hogy folytatják, 2023-ban turnéra indulnak.

A mai napig emlékszem rá, amikor a szürke, kazettás magnónkba először beletettük a nővéreimmel az Ultrát. Ekkor még fogalmam sem volt, hogy az 1997-ben megjelent album életre szóló élményt jelent majd. Ekkoriban is sokat lehetett hallani a zenekar végleges feloszlásáról, mert Dave Gahan, az énekes súlyos heroinproblémával küzdött, az Ultrával mégis új korszak kezdődött a zenekar és az ő életében is.

Úgy érzem, a pénteki koncerttel is egy új Depeche Mode-univerzumba léptem be.

A Memento Mori gyászterápiás albumcím és turné – arra utal, hogy emlékezz Andy Fletcher halálára, és emlékeztesd magadat a sajátodra is.

Fotó: Mohai Balázs / MTI
Fotó: Mohai Balázs / MTI

Előzetesen egy kicsit tartottam is tőle, hogy egy komor hangulatú, gyászos, élettelen (és talán utolsó) koncertre vettem jegyet, hiszen ekkor még nem tudtam a jövő márciusi koncertdátumról, és csak az új lemezt hallgattam meg. Ettől függetlenül nagyon vártam a péntek estét, titokban azért reméltem, hogy mégsem utolsó élmény lesz. Az aggodalmak aztán alaptalannak bizonyultak: az este során

többször figyelnem kellett magamra, hogy úgy tomboljak az ülőhelyek között, hogy a sajátom mellett más nézők testi épségét is megőrizzem.

Az atmoszféra elképesztő volt, a stadion megtelt, de nagyon érződött Andy Fletcher hiánya, és az, hogy soha nem lesz már semmi ugyanolyan, mint azelőtt. Az intro alatt feltűnt, hogy Martin Gore többet zongorázik, Dave Gahan pedig már a második szám alatt táncolva tekergette a csípőjét. Látszólag, minden rendben volt, viszont a harmadik dalnál Dave kicsit lemaradt a Walking In My Shoes elejéről. A közönség simán elnézte neki a bakit, hiszen ikonikus hangja mellett a magas sarkú, fehér lakkcipője minden figyelmet magára vont.

Fotó: Mohai Balázs / MTI
Fotó: Mohai Balázs / MTI

Aztán beindult a koncert. Jó pár DM-fellépés van már a hátam mögött, de a mostani valahogy kilógott a többi közül. Minimalista stílusú volt a látvány, és a tempó is kicsit lassúbb volt. A kivetítőről elmaradtak az Anton Corbijntól megszokott, meghökkentő hangulatú képek. A setlist huszonhárom dalból állt, és inkább volt nosztalgikus, mint az új albumra fókuszáló koncert. Dave és Martin gyakran nyúltak akusztikus verziókhoz, ami számomra külön öröm volt, kellemesen meglepett például, hogy a Strangelove című dalt Martin Gore énekelte akusztikus kísérettel.

A World In My Eyest választotta a zenekar, hogy közvetlenebb módon is megemlékezzen Andy Fletcherről. Ezt a dalt ő és Martin Gore több verzióban is elkészítették, megrendítő élmény volt a rajongóknak, amikor a háttérben feltűnt Fletcher arcképe a szám végére lecsukódó szemmel. A koncert ívében ez volt az első csúcspont, ez utánra pedig nagyjából a kötelező körök megtétele maradt.

Az Enjoy the Silence alatt úgy éreztem, hogy mozog a föld alattam: olyan kihagyhatatlan show-elem ez a dal, ami nélkül nem is érdemes DM-koncertet rendezni. Az egész stadion állt és táncolt, a hatvanegy éves Dave Gahan pedig olyan műsort adott, hogy aki először járt Depeche Mode-koncerten, biztosan nem felejti el. Ezután egy rövid pihenő következett, és még négy dal az előadás végére. Az elmaradhatatlan kézlengetés a Never Let Me Down Again című számnál már-már az utolsó energiát is lecsapolja, de nem lehet nem csinálni.

A Depeche Mode-nál 43 éves fennállás és az egyik alapító tag elvesztése után is garantált a minőség, a katarzis, és mindig valami meglepően új történik, nincs két egyforma koncert.

Dave, Martin: jövőre veletek ugyanitt.

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!