Telex Neked #109: Orbán kolbásza és a dalai láma nyelvszopkodása a heti menüben

2023. április 14. – 04:55

Másolás

Vágólapra másolva

Ez a Telex heti hírlevele az április 6. és 12. közötti fontosabb történésekről. Aki már csütörtökön szeretné megkapni a hírlevelet, netán szívesen tudna meg titkokat a telexesekről az Ezek vagyunk mi interjúsorozatban, az kicsit lejjebb megtalálja a linket, amire kattintva feliratkozhat.

Sziasztok, Presinszky Judit vagyok, és úgy nagyjából két évvel ezelőtt már írtam egy hírlevelet. Azóta sem változott, hogy az úgynevezett sztorirovatban írok, főleg közéleti és politikai témákról. Még mindig szeretem a teliholdat és a szép épületeket, a kedves embereket és a pusztító szarkazmust, és minden évben elolvasom ugyanazt a könyvet József Attiláról (Kozmutza Flórától). Plusz én vagyok az, akit szlovák, de valamiért cseh nyelvű szövegekkel is mindig megkeresnek a kollégák, mert úgy öt évvel ezelőtt jól beetettem velük, hogy én tudok szlovákul (annyira azért nem).

Én
Én

Bár természetesen én is nagyon fontos vagyok, a hírlevél valódi kvintesszenciája még csak most következik: íme tehát a hét legjei.

A hét megszólalása

Mi történt? Nagy nap volt 2022. április 11-e: több mint öt év után ezen a napon szólalt fel először Rogán Antal a parlamentben. Az ellenzék az úgynevezett Schadl–Völner-ügyről kérdezte a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetőjét arról, vajon ki lehet az iratokban emlegetett Tóni, Barbara és Ádám.

Mit mondott Rogán? „Nem tudom, hogy Schadl és Schádl urak ugyanazok a személyek-e, vagy egyszerűen csak sajátos kiejtési módot láthatunk, de egyvalamiről biztosíthatom, sem az egyik, sem a másik nevű urat nem áll módomban megismerni, nem is ismertem, és valószínűleg a jövőben sem fogom. Úgyhogy a kérdésére ezt tudom válaszolni nyíltan, tisztán és egyszerűen.”

Mit gondol amúgy minderről Orbán Viktor? A miniszterelnök nem tart attól, hogy rájuk égne a Schadl-ügy, de azért nem boldog, hogy ilyen kérdésekkel kell foglalkozniuk, sőt, inkább nagy bajnak tartja. A kormány nem is tett egy lépést sem az ügyben Völner Pál lemondása óta.

A hét ígérete

Mi történt? Gyurcsány Ferenc fiatalokkal találkozott, akik amolyan lázadó őszinteséggel meg is kérdezték a tutit: gondolkodik-e olyanokon, hogy azzal vajon segítené-e az ellenzéket, ha kiállna a képből?

Mit mondott Gyurcsány? „Egy dolgot tudok: az ellenfeleim szeretnének kirugdalni a magyar politikából, és a még gyengébb és még közepesebb, a saját oldalamon lévő csávók – merthogy tehetségtelenek – ezt látják a legkönnyebb megoldásnak, hogy megszabaduljanak tőlem. Tessék legyőzni, tessék jobbnak lenni, tessék jobb országot csinálni, és elmegyek a francba.”

A hét nyelvszopkodása

Mi történt? A dalai láma kidugta, hogy egy kisfiú meg bekapja. Mármint a nyelvét. Szóval még egyszer: a buddhista tanító egy indiai templom nyilvános rendezvényén előbb szájon csókolt egy fiatal fiút, majd arra kérte őt, hogy szopogassa a nyelvét. Ez még februárban volt, de az erről szóló videó csak most kezdett el terjedni.

Mit mondott a dalai láma? Előbb csak annyit, hogy „és most szopogasd a nyelvemet”. Aztán a napokban ledobott egy sorryt, a hivatala szerint pedig az egész csak amolyan marhulás volt, egy ártatlan és játékos ugratás.

A hét kolbászolása

Mi történt? Orbán Viktor húsvétra megmutatta az unokáinak, hogy mi az a kalács és a kolbász. Ezekből aztán elég szép mennyiséget be is lapátolt a miniszterelnöki furgonjába.

Mit mondott Orbán? Egyrészt két unokájára mutatva kibökte, hogy „falusiak ezek”, másrészt közben egy életbölcsességet is megosztott: „Nem lehet lustálkodni, nyomni kell!”

Mikben van amúgy Orbán Viktor? A miniszterelnök is szereti megrázni az interakciófát, ha ünnepekről van szó, így aztán most a húsvétnak is szentelt jó pár posztot. Azért a kertvégi kis stadionba is volt ideje beugrani a családdal egy vesztes meccsre, hogy szotyizzon egyet a lelátón.

A hét nagy utazása

Mi történt? Szijjártó Péter menni Moszkva, avagy a külügyminiszter a háború kitörése óta már negyedszerre utazott Oroszországba, most épp Paks II. szerződéseit módosította. Szóval őt nem nagyon zavarja, hogy a nyugati vezetők többsége messze elkerüli a háborút kirobbantó ország területét.

Mit mondott Szijjártó? Szerinte az kell, hogy zavartalan legyen a magyar–orosz energetikai együttműködés, és „ez nem politikai ízlés, hanem fizika kérdése”.

Mikben van amúgy Orbán Viktor? Erősen gyanús, hogy ő küldte a külügyminiszterét Moszkvába, de amúgy is, már az évértékelőjén is azt mondta, hogy továbbra is fenntartja a gazdasági kapcsolatokat Oroszországgal, mert ennek az ellenkezője szembemenne a nemzeti érdekekkel.

A hét sajtótájékoztatója

Mi történt? A diplomáciában szokatlannak mondható lépéssel sajtótájékoztatót hirdetett meg szerdára az Egyesült Államok tavaly szeptemberben kinevezett budapesti nagykövete, David Pressman. Fél órával a sajtótájékoztató előtt az USA bejelentette, hogy felkerült szankciós listájukra a részben magyar tulajdonú orosz kémbank és annak magyar vezetője is. Még azelőtt az amerikai nagykövetség támogatásával országos plakátkampány indult, amiben az orosz csapatok kivonását sürgetik Ukrajnából.

Mit mondott Pressman? „Aggodalommal tölt el minket, hogy a magyar vezetők egyre szorosabb kapcsolatokra törekednek Oroszországgal, annak brutális agressziója ellenére. Az oroszokkal való szoros gazdasági együttműködés az orosz hadigépezetet táplálja, és veszélyezteti a transzatlanti szövetség biztonságát.” A nagykövet szerint az érintett bank Moszkva eszköze arra, hogy befolyását növelje Magyarországon és a térségben.

Mikben van amúgy Orbán Viktor? A miniszterelnök a hírlevél írásakor még nem reagált, ellenben a Fidesz kommunikációs igazgatója igen. Hollik István illő tisztelettel üzente meg: a magyar kormány elfogadja, hogy az USA háborúpárti, de fogadják már el ők is, hogy a magyarok meg békepártiak.

A hét podcastjai

Mi történt? Elstartoltak a Telex podcastjai, és egyből négy műsorral debütáltunk: a Témával (Lázár János-interjú), a Nyomozóval (true crime-podcast egy gyilkosságról), az Ízfokozóval (gasztropodcast) és az Afterrel (Majka-interjú).

Mit mondott a Telex? Kollégáink rengeteget dolgoztak azon, hogy egy nagyon szuper és profi saját podcastot rakjunk össze, és hogy mostantól ne csak olvasni és nézni, de hallgatni is lehessen minket.

Mikben van amúgy a Telex? Hogy a podcastrészek mostantól hetente jelentkeznek majd, méghozzá a hét különböző napjain. Adásainkat megtaláljátok a Telex saját lejátszóján kívül a Telex Podcast nevű új Youtube-, Spotify-, Apple- és Google Podcast-csatornáinkon. Itt szedtünk össze arról minden fontos infót, hogy mik ezek a podcastok, hol lehet hallgatni, nézni ezeket, na meg mikor.

Cikkek és hírek, amik fontosak és/vagy szórakoztatóak voltak még a héten

A hét egyik legolvasottabb cikke: Az ember, aki legyőzte a rulettet

A hét képe

Vastag, szürke vulkáni hamu borít be egy lakóházat a Kamcsatka régióban, Oroszországban. Hatalmas robbanásos vulkánkitörés történt 2023. április 11-én a Sivelucs vulkánon – a folyamatosan aktív vulkán az elmúlt három évtized legnagyobb kitörését produkálta, a vulkáni hamufelhőoszlop 16-18 kilométer magasra emelkedett és a sztratoszférát is elérhette. A műholdas felvételek értékelése alapján mintegy 200 ezer tonna kén-dioxid jutott a légtérbe, míg a legközelebbi településeket, Kljucsit és Kozirevszkot 8-10 centiméter vastag vulkáni hamuréteg lepte be.

Fotó: Institute of Volcanology and Seismology / Reuters
Fotó: Institute of Volcanology and Seismology / Reuters

A hét videója: Lázár János üzent: Más világ lesz azok számára is, akik közelebb állnak a kormányhoz

Ezen a héten egy rendhagyó videót választottam a hét videójának. A kedden elindult Téma podcastunk első vendége Lázár János építési és közlekedési miniszter volt, akit videós interjúban kérdezett Brückner Gergely kollégánk, a sok kritikát kapó kastélyprivatizációs ötletről, a hirtelen hozzá került közlekedési területről, az állami beruházási törvény miatti belső feszültségekről, saját vagyonáról és még sok minden másról.

Ha kíváncsi vagy arra, ezen a héten kit mutattunk be a Telex kollégái közül, akkor itt tudsz feliratkozni a Telex Neked hírlevélre!

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!