90 évesen lett háromgyerekes apuka Mr. Pickles, a teknős

2023. március 22. – 19:24

90 évesen lett háromgyerekes apuka Mr. Pickles, a teknős
Egy sugaras teknős Berlinben – Fotó: Paul Zinken / dpa Paul Zinken / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

Másolás

Vágólapra másolva

90 évesen lett háromgyerekes apuka egy teknős a houstoni állatkertben, Mr. Pickles az állatkert legidősebb állata, írja a The New York Times. Az állatkert dolgozói szerint ez elképesztő teljesítmény, nemcsak azért, mert Mr. Pickles 90 éves, hanem azért is, mert a sugaras teknősök kritikusan veszélyeztetettek és ritkán lesznek utódaik.

Mr. Pickles 36 éve az állatkert lakója, társával, a most 53 éves Mrs. Picklesszel 1996 óta élnek együtt. Bár a sugaras teknősök akár 150 évig is élhetnek, hogy ebből pontosan meddig képesek szaporodni, azt nem lehet tudni – mondta Jessica Reyes, az állatkert szóvivője.

A teknősöknek azért is probléma a szaporodás, mert a houstoni talaj nem ideális ahhoz, hogy az őshonos teknősök által földbe ásott tojásokat megfelelő hőmérsékleten és páratartalomban tartsa. Ezért az állatkert dolgozói a tojásokat több mint öt hónapig figyelték és felügyelték.

Annak ellenére, hogy a sugaras teknősök veszélyeztetett fajnak számítanak, és nemzetközi egyezmény védi őket, az állatok továbbra is keresettek a feketepiacon. Ennek oka a páncéljukon található jellegzetes, sárgás-barna csíkozás. Madagaszkáron néha nászajándékba adják őket, Kínában pedig egyesek 50 dollárt fizetnek azért, hogy megehessék a húsukat – írja a Smithsonian.

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!