Jogsértésen kapta a Netflixet a Médiatanács, rossz korhatárral ment a John Wick 2.

2023. március 2. – 10:37

Másolás

Vágólapra másolva

A Netflixen elérhető hét film korhatárbesorolásával volt problémája a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsának: A bosszú, Vadállatok, Bandaháború, John Wick: 2. felvonás, A sötét ötven árnyalata és a Toxikoma című filmeket a Nemzeti Filmiroda a 18 éven felülieknek szóló kategóriába sorolta, a Netflix viszont 16+-os megjelöléssel szerepeltette ezeket.

Az unoka című magyar filmnek szintén rossz volt a besorolása a testület szerint: a 13+-os besorolás helyett „tizenhat éven aluliak számára nem ajánlott” kategóriába tartozik.

A Médiatanács azt is kifogásolta, hogy a Netflix nem tünteti fel jól látható helyen a filmek, sorozatok korhatárbesorolását, holott a tavaly december 27-én életben lépett új szabályozás szerint a streamingszolgáltatóknak is így kell eljárniuk. A Netflix felületén csak akkor jelenik meg a besorolás, ha a kurzorral rámennek az adott film ikonjára vagy a „további információ” menüre kattintanak. A Médiatanács értesítette a jogsértésekről a Netflix Hollandiában bejegyzett szolgáltatóját, és a holland hatóságoknak is szólt erről.

A Disney+ és az RTL Három egy-egy műsorának korhatárbesorolása sem volt rendben, a Médiatanács ezekben az esetekben is értesítette az érintett országok hatóságait.

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!