Visszahozta a TV2 Oláh Ibolyát, de nem ő lett a Sztárban sztár legnagyobb meglepetése

2023. február 19. – 23:59

Másolás

Vágólapra másolva

Ősszel lesz tíz éve, hogy a TV2 beelőzte az RTL Klubot a Sztárban sztár c. celebes énekes-utánzós tehetségkutató műsorral: előbb tették ugyanis képernyőre azt, mint ahogy a konkurens csatorna előállt volna a Your Face Sounds Familiar Edemol-licenszműsorral, ami majdnem teljesen ugyanolyan lett volna, mint a Sztárban sztár. Az első évad óta teljesen lecserélődött a zsűri, és az akkor kipróbált Friderikusz Sándor sem vitte tovább a műsorvezetést.

Jött (és maradt) helyette Till Attila, aki már pont annyi ideje dolgozik a TV2-nél, amennyi idő alatt elér a nagykorúságig egy amerikai fiatal (21), a zsűriben pedig most először öten ültek az eddigi négy helyett, és közülük hárman – Kökény Attila, Marics Peti, Tóth Andi – korábban versenyeztek is, míg Lékai-Kiss Ramóna (a Barátok köztben korábban Szentmihályi Zsófi szerepében, de egy ideje állandó műsorvezetője a TV2-nek) és Papp Szabolcs még sosem indult a műsorban.

A TV2 a drámákat kiemelkedően hozó RTL Klubbal szemben a könnyed, szórakoztató, röhögős műsorokat viszi jól. Hogy mi a közönségigény, azt jól mutatja, hogy a TV2 még 2023-ban is az ország házibulijaként hivatkozik a Sztárban sztárra, de mondjuk nagyon ezen nem kell csodálkozni abban az országban, ahol a Magyarország előre megy, nem hátra kampányszöveghez a miniszterelnök a Piros volt a paradicsom, nem sárga c. mulatós slágert vette elő.

A kilencedik évad első adásában elég sok, 16 perc telt el a műsorból, mire közelebb jutottunk az első produkcióhoz – egészen addig a zsűri egymás között bennfenteskedett arról, hogy ki szerepelt már a műsorban és ki nem, Till Attila oltogatta kicsit Maricsot azzal, amiről már a komplett bulvársajtó beszámolt párszor, vagyis hogy nem fejezte be az egyetemet, aztán eltelt még néhány perc, mire a szerkesztők elindították Kiss Ernő Zsolttal a fellépők sorát. A színész korábban már szerepelt például az Ázsia Expresszben, így ismerős volt például Maricsnak, de dolgozott vele már Lékai-Kiss Ramóna is. Hugh Jackmant kapta, az alakítást a zsűri szerint remekül hozta is, bár az elég lelombozó volt, hogy a Supernem énekesének fogalma sem volt arról, Hugh Jackman hogy énekel, az ugyanis pont azt jelenti, hogy nem készült fel, ami egy zsűritagnál mondjuk nem pont hátrány.

Azt, hogy a TV2 már a megelőző nyolc évadban kilőtte az abszolút ismert énekeseket jól mutatja, hogy idén behozták a Blahalousiana énekesnőjét, Schoblocher Barbarát is, aki a részvételét így indokolta:

„Muszáj, hogy elkezdjünk hidat képezni az underground szcéna, és a kicsit mainstremabb nézőközönség között. Egész gyerekkoromban színházban játszottam, musicalekben, a lelkem az félig pop”.

Schoblocher váratlanul nagyot alakított, nemcsak mozgásban, hanem hangban is tízesre hozta aztán Kovács Katit – ezt pedig a zsűri is így gondolta, mert állva tapsolták. 50 pontot kapott végül, az a maximum, és Lékai-Kiss szerint a produkciója „az etalon.”

Az adás elején még elég egyértelműen kereste a hangját az új zsűritagként bekerült Marics Peti, ami nem is meglepő úgy, hogy Tilla az Úristennel befutott énekesre osztotta a hülyegyerek szerepét. Nézőként baromi kellemetlen élmény volt ez, ráadásul a Valmar énekese már előre elmondta, fiatal kora miatt kicsit aggasztja, hogy mennyire lehet hiteles, és arról is beszélt, reméli, meg tudja majd oldani, hogy ne úgy gondoljanak rá, „hogy mit keres ott az a kis hülyegyerek”.

A kezdeti bennfenteskedésből amúgy később sem lett sokkal kevesebb, Kamarás Ivánnál például Papp Supernem Szabolcs mesélte el, milyen sokat buliztak együtt. Amúgy Kamarást is hazai pályáról, a Hazatalálszból hozta a TV2, és semmi mára nem tudtam gondolni, minthogy valamivel nagyon magára haragíthatta a szerkesztőket, mert Cherként kellett színpadra lépnie, amiből Cher nem lett, viszont egy csúnya transzvesztita igen. Nem Kiss Ernő Zsolt vagy Kamarás volt vagy az egyetlen színész: Gubik Petra, a Budapesti Operettszínház vendégművésze az AC/DC frontemberét, Brian Johnsont alakította, végigrekesztve.

Az irigyhónaljmirigyes múlt miatt nem paródiaként tekinteni Sipos Tomi bármelyik produkciójára nem igazán könnyű – erről Sipos is beszélt a kisfilmjében, aztán Dr. Albant alakítva küzdött is rendesen, le is csúszott a pontokkal Kamarás Iván mellé 44 ponttal. Az első igazán negatív kritikát mégsem ő, hanem Halastyák Nemazalány Fanni kapta Tóth Andi bőrében, mert nem volt elég leszarós a produkciója. Tóth a zsűriben ülve próbálta bevédeni Halastyákot, például olyanokkal, hogy nagyon nehéz ez a dal, és még ő sem tudja úgy előadni, mint ahogy felvette, mert akkor „nagyon sokat ivott”, de végül ez is csak 41 pontra volt elég, és Papp kritikája, hogy nem sikerült elég jól előadni a dalt, be is ütött neki.

Nagyon oda akarhatták tenni az első adást a szerkesztők, mert a konkurens csatorna X-Faktorjában felbukkant Zdroba Patrikot is nőnek öltöztették. Zdroba Anastaciát kapta, a meglett zsűritag, Kökény Attila meg is dicsérte, hogy milyen jól hozta a női énekhangot, és tényleg egyszer sem csúszott ki belőle férfihang, csak a nőiességet nem tudta túl jól levenni, és kapott ugyan szőke parókát, de ettől sem lett jobban nő, mint Kamarás Iván.

A műsor közepére egyébként valahogy helyére billent a zsűri, aminek nagyon jót tett Tóth Andi józansága. Addigra Maricsról is leszállt Till Attila, amitől a Valmar énekese is elkezdett működni az új szerepében, Lékai-Kiss Ramóna pedig még annál is sokkal harsányabb, mint amilyennek Tóth Andit képzelné az ember, de ez itt még mindig jobban áll neki, mint a Dancing with the stars házigazdájaként. A zsűrinek egyébként csak részben dolga komoly szakmai vitát folytatni – legalább annyira fontos, hogy szórakoztatóak vagy érdekesek, de legalább valamitől hitelesek legyenek. Felmerülhet a mitkeresott például Lékai-Kiss Ramóna esetében, de a helyzet az, hogy a zsűriben egyértelműen ő kapta a hangos, de adott pillanatokban elérzékenyülő nő szerepét, amit az első évadokban Liptai Claudia képviselt.

Az X-Faktorból, illetve Tóth Gabi volt pasijaként lehet ismerős a nézőknek Trap kapitány, Molnár Tibor Attila, aki DESH-t kapta feladatként. „Benne volt a szemedben, amiről énekelsz. Mindig azt fogom nézni, hogy átjön-e, amiről a dal szól” – mondta Tóth Andi, és a tíz pontot adott, ahogy mindenki más is. Az egyik legizgalmasabb fellépő a műsorban Valkusz Milán, a Valmar-duo másik fele volt úgy, legalábbis azért mindenképp, mert közben Marics Peti a zsűriben ül: Valkusz Lil' Nas X-ként állt színpadra, társánál tíz pontot ért a produkciója.

Néma csendben, többen könnyezve ülték végig Groovehouse Judy Cserháti-produkcióját, ami nem kizárólag az énekesnő házassági válságának ismeretében volt megható, hanem azért is, mert Judy teljesen lebontotta magát a dalból, ami olyan jellegzetes hangszínnel, mint az övé, nagyon nehéz feladat. Kökény Attila ezt főleg a nagy magasságoknál emelte ki azzal, hogy abba aztán szinte mindig mindenki beleteszi magát, hogy megmutassa, mit tud, de Judy ezt visszafogta.

Ha adásszerkesztő lennék, lehet, hogy én is a végére hagynám a Bangó Margitként mulató Tarján Honeybeast Zsófit az ország legnagyobb házibulijában (ezt a szlogent amúgy annyira komolyan veszik a szereplők, hogy a legadekvátabb ponton, azaz itt egyszer sem hangzott el), jó is volt a produkció, és az értékéből semmiképp, de a nézői lelkesedésből kicsit levesz, hogy szép a színpad, a kivetítőanimációk is látványosak, de a 12 fellépő és a szavazás szavazásának a szavazása miatt nagyon hosszúra nyúlik a műsor, amire egy kis- vagy nagyobb gyerekes családnak biztosan nincs ideje, hiszen a vacsora-fektetés-visszafektetést is teljesen lefedi időben. Meg amúgy ennyi idő után csak simán unalmas lesz a végére, bármennyire is érdekes a zsűri. Négy óra az egy nyolcórás munkaidő, képtelenség ennyi időre lekötni az emberek figyelmét szinte folyamatosan.

„Életemben meg nem fordult volna a fejemben, hogy ebben a műsorban részt vegyek (…) Kevés önbizalmam van, nem tudom, mitől van ez. Van egy szakmám, van egy munkám, és magától a színpadról rettegek” – így tért vissza a kisfilmjében a TV2 képernyőjére Oláh Ibolya. A Megasztár első évadában feltűnt, egykor heves vérmérsékletéről ismert énekesnő Freddie-ként lépett színpadra, amihez illett is a hangszíne, és a zsűri szerint fantasztikus is volt, ötven pontot ért, bár valójában voltak ennél sokkal jobb produkciók. Ha valamikor, hát itt fel is merülhet az elfogultság: Tóth Andi csak kicsit, Marics Peti viszont teljesen ki is zökkent a zsűriszerepből, amikor azt mondta, köszöni, hogy itt van Oláh Ibolya, és egyáltalán meghallgatja a véleményét.

A zsűri dicséretének megfelelően elsőként jutott tovább a következő adásba Oláh Ibolya, majd sorban a többiek is, míg a végére Molnár Tibi (Trap kapitány), Kamarás Iván és Zdroba Patrik maradt a zsűri előtt. Rövidesen már csak Zdroba és Kamarás maradtak, mert idén először a zsűri megmenthetett egy versenyzőt a kieséstől, és az Molnár lett. A nézők Zdroba Patrikot szavazták ki. Kamarás Iván jövő héten Hiro, Tarjány Zsófi James Brown, Sipos Tamás Ciara, Kiss Ervin Szikora Zsolt, Gubik Petra Lizzo, Groovehouse Judy Pink, Trap kapitány Rátonyi Róbert, Halastyák Fanni Tones and I, Schoblocher Barbara Britney Spears, Oláh Ibolya Édith Piaf lesz, Valkusz Milán Zséda lesz.

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!