A Balenciaga beperelte a közfelháborodást keltő reklámjuk készítőit

2022. november 26. – 15:09

Másolás

Vágólapra másolva

A Balenciaga 25 millió dolláros pert indított az ellentmondásos reklámkampánya készítői ellen – írja a New York Post. A marketingcég által készíttetett képeken gyerekek tartják a kezükben a divatmárka BDSM-ruhákba öltöztetett maci-táskáit, az egyik – egyébként szintén táskát reklámozó – képen pedig az amerikai legfelsőbb bíróság gyermekpornótörvényéről szóló jogi dokumentumok vannak szétterítve az asztalon.

A képek a párizsi divathéten jelentek meg, és a cég 2023-as tavaszi/nyári kollekcióját reklámozták, de hamar akkora felháborodást váltottak ki, hogy a cég mindenhonnan eltüntette őket. A Balenciaga kedden hivatalosan is bocsánatot kért a kampány miatt, pénteken pedig pert indítottak a North Six nevű produkciós cég, valamint Nicholas Des Jardins díszlettervező és cége ellen.

„Őszintén elnézést kérünk mindenkitől, akit megsértett a kampányunk okozott. Plüssmackós táskáinkat nem lett volna szabad gyerekekkel együtt bemutatni. Azonnal eltávolítottuk a képeket minden platformról” – állt az Instagramon közzétett keddi közleményben.

A Balenciaga azért indította el a pert, hogy „kártérítést nyerjen az alperesek által okozott jelentős károkért, amelyeket a Balenciaga által megrendelt reklámkampánnyal okoztak” – áll a beadványban. A divatcég nem a plüssmackós táskák és gyerekek szerepeltetéséért, hanem a bírósági dokumentumokat tartalmazó képek miatt indított pert.

A Balenciaga állítása szerint ugyanis a North Six és Des Jardins a divatcég tudta nélkül készítette a bírósági dokumentumokat is ábrázoló képeket, „ami rosszindulatú, vagy legalábbis rendkívül meggondolatlan” volt – írják.

A cég azt írja, a reklám „hamisan és borzalmas módon hozza összefüggésbe a Balenciagát a bírósági határozat visszataszító és mélyen felkavaró tárgyával. Az alperesek felelősek a Balenciagával szemben minden olyan kárért, amely ebből a hamis asszociációból ered”.

„Határozottan elítéljük a gyermekek bármilyen formában történő bántalmazását. Kiállunk a gyermekek biztonságáért és jólétéért” – írta a vállalat. A képeket készítő fotós, Gabriele Galimberti az Instagramon azt írta, nem volt befolyása a „kampányra és a megjelenített tárgyak kiválasztására”.

A Forbes részletes cikkben elemzi a Balenciaga-ügy kapcsán a luxusmárkák, a politikai véleménynyilvánítás és marketing veszélyes összefonódásait. A lap által megkérdezett szakértő szerint „a gyermekeknek szóló marketing számos márka esetében problémás kérdés. Még veszélyesebb, ha a gyerekeket kellékként használjuk fel egy kulturális nyilatkozat megtételéhez. Ez a kampány túl messzire megy, mert nem csak kulturálisan érzéketlen, hanem gyerekeket használ fel arra, hogy nyilatkozatot tegyen, és ez nem megengedhető”.

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!