Telex Neked #84: pusztító plakátok, 255 ezres nettó bérek és krúgató darvak

2022. október 21. – 05:00

Másolás

Vágólapra másolva

Ez itt a Telex heti hírlevele az október 13. és október 19. közötti fontosabb történésekről. Aki már csütörtökönként szeretné megkapni a Telex Neked hétösszegző hírlevelet, netán szívesen tudna meg titkokat a telexesekről az Ezek vagyunk mi interjúsorozatban, az kicsit lejjebb megtalálja a linket, amire kattintva feliratkozhat.

Sziasztok, Szalma Baksi Ferenc vagyok, ez a második hírlevelem a Telexnél, ezért a bemutatkozásom lényegesen rövidebb lesz, mint a múltkor. Van egy öthúros basszusgitárom, amit még Hevesi Imre békéscsabai hangszerboltjában vettem valamikor a kilencvenes évek végén. Játszottam több zenekarban és a szegedi színházban is, egyszer még Demis Roussosszal is álltam egy színpadon, de akkor a hangszerem nem volt bedugva. Helyhiány miatt itt most több részletet is balladai homályban kell hagynom, de majd a következő hírlevélben elmesélem az okokat. Jöjjön az ilyenkor kötelező kép, az említett basszusgitárral.

Igen, ez én.
Igen, ez én.

Ez pedig az egyik aktuális kedvenc gifem a Párbaj (Duel) című filmből, amit Steven Spielberg mindössze huszonöt évesen rendezett 1971-ben, és szerintem a huszadik század egyik legjobb thrillere.

És most jöjjön a lényeg, nézzük át, mi minden történt az elmúlt napokban.

1. Újra tüntettek a tanárokért és az oktatásért

Mi történt? Pénteken újra országos pedagógussztrájkot tartottak a szakszervezetek, Budapesten túl szinte az összes nagyobb városban volt valamilyen megmozdulás a napokban.

Miért fontos ez? Mert sok ezer diák és szülő is fontosnak tartotta hallatni a hangját. A következő nagy eseményt október 23-ra tervezik, a tanárok 27-én sztrájkolnak ismét.

Mit mond a kormány? Amit a tanárok csinálnak, az nem polgári engedetlenség. Ha lesz megegyezés az Európai Unióval, 2025-re bruttó 777 ezer forint körül lehet a pedagógusbér. 3000 milliárd forint a tét.

2. Már 240 napja tart az orosz–ukrán háború

Mi történt? Vlagyimir Putyin hadiállapotot rendelt el a négy elcsatolt ukrán megye, Donyeck, Luhanszk, Herszon és Zaporizzsja területén. Közben az orosz hadsereg folyamatos kudarcai nehéz helyzet elé állították a legedzettebb propagandistákat is.

Miért fontos ez? Mert az oroszok igyekeznek megszilárdítani hatalmukat a megszállt területeken, miközben az ukránok újabb offenzívára készülnek.

Mit mond a kormány? Orbán Viktor szerint jó okunk van komoly veszélyeket felfedezni az ország határainál, ilyen a háború, és az, hogy nyugatról fegyverek áramlanak a frontra.

3. Új szinten a kormányzati propaganda

Mi történt? Bombaként ábrázolja a kormány a szankciókat. Járókelőket kérdeztünk arról, mit szólnak az újabb kampányhoz.

Miért fontos ez? Mert a magyar kormány az összes eddigi szankciós csomagot megszavazta.

Mit mond a kormány? :DDDDDDD

4. Hello, Demokratikus Koalíció, what are you doing here?

Mi történt? Gyurcsány Ferenc azért nem ad interjút nekünk, mert nincs közös téma és közös érdeklődés.

Miért fontos ez? Mert nem akar veszekedni. Veszekedett eleget.

Mit mond a kormány? Gyurcsány.

5. Benzemáé az Aranylabda

Mi történt? Karim Benzema, a Real Madrid 34 éves francia csatára kapta idén a labdarúgók legrangosabb elismerését, az Aranylabdát.

Miért fontos ez? Ezt tőle kellene megkérdezni. Nekünk sokkal fontosabb, hogy Ádám Martin vasárnap megint győztes gólt rúgott, és ezzel csapata megnyerte a dél-koreai bajnokságot.

Mit mond a kormány? Semmit, de talán ez most jobb is így.

6. Ezen a héten is voltak szuper cikkeink

  • „Gyomorütésként hat, amikor látom, hogyan pusztítják el a magyar demokráciát” – Tóth Gergely beszélgetett Timothy Garton Ash neves brit történésszel.
  • Furcsának tűnő levelet kapnak a bíróságtól a válófélben lévő szülők 14 év alatti gyerekei. Barnóczki Brigitta és Liptai Lívia utánajárt a dolognak.
  • Öt év alatt túlestünk kibertámadáson, hurrikánon, világjárványon, aztán jött a háború. Nagy Nikoletta a világ egyik legnagyobb gyógyszercége, az MSD hollandiai telephelyén járt.
  • Hszi Csin-ping bebetonozza magát a hatalomba, kérdés, mi jön utána. Mészáros R. Tamás elemzése a kínai belpolitikáról.
  • A Solness építőmester Henrik Ibsen egyik kései drámája. Aradi Hanga Zsófia kritikája az Örkény Színház bemutatójáról.

7. Ezen a héten is voltak jó hírek

8. A múlt hét legolvasottabb cikke: Nagy maflást kapott mindenki, aki napelemet akar tenni a házára

9. A hét képe

Egy normális világban ez a kis felbontású fotó egy őszi, buszos kiránduláson készült volna egy baráti társaságról vagy egy munkaközösségről, és készülhetett volna ugyanígy Ukrajnában is. Valójában a csoportképen frissen cserélt ukrán hadifoglyok álltak össze egy ismeretlen helyen Ukrajnában, október 17-én. A képet az ukrán elnöki hivatal vezetője, Andrij Jermak adta ki a Telegramnak, innen vette át a Reuters hírügynökség.

Fotó: Ukraine's Presidential Office / Reuters

10. A hét videója

„Tizennegyedik éve tanítok, és 255 ezer forint a nettó bérem.”

11. Heti túraajánló – Egyeskő, ahonnan az állatkerti Nagysziklát „lopták”

A „természet napórájának roppant árnyvetője”, az égig magasuló félelmes, kopár-meztelen sziklatömeg ijesztőnek tűnik, de könnyen mászható, és a kilátás róla megfizethetetlen. Túra Erdélyben.

Ha kíváncsi vagy arra, ezen a héten kit mutattunk be a Telex kollégái közül, akkor itt tudsz feliratkozni a Telex Neked hírlevélre!

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!