Pár hét múlva konzol nélkül, tévén is lehet majd xboxozni

2022. június 9. – 22:44

Másolás

Vágólapra másolva

Június hagyományosan az E3 hónapja, amikor a nagy videójáték-fejlesztő stúdiók és konzolgyártók bemutatják a karácsonyi szezonra (vagy picit későbbre) szánt újdonságaikat. E3 ugyan idén nincs, de a legtöbb cég júniusra időzítette szokásos bejelentéseit. A Microsoft például vasárnap este fogja bemutatni a várható játékait, de ezt megelőzve már csütörtökön közölte, hogy a játékokat érintő szolgáltatások terén milyen újdonságok várhatók.

Forrás: Microsoft sajtóanyag
Forrás: Microsoft sajtóanyag

A cég az elmúlt években nem az eladott konzolok számában akart élen járni, hanem minél több embert akart megnyerni a Game Pass nevű szolgáltatásának – ami nagyon felületesen amolyan „játékok Netflixe”, azaz havidíjért hozzáférés rengeteg játékhoz. Ennek fényében nem meglepő, hogy az újdonságok egy része a Game Passt érinti.

Például akinek Game Pass Ultimate előfizetése van, hamarosan konzol nélkül is játszhat. Ehhez a most bejelentett Xbox Smart TV appra van szükség, meg persze megfelelő tévére. Első körben az idei Samsung okostévék kapják meg az appot június 30-tól 27 országban, szóval pár hét múlva már vélhetően felhasználók ezrei fogják kipróbálni az alkalmazást. A konzol nélküli játékot a cég felhőszolgáltatása, az Xbox Cloud Gaming teszi lehetővé: távoli szervereken zajlik a játék, csak a kép érkezik az appon keresztül a tévére. És bár külön hardver nem kell így az otthoni játékhoz, stabil és szélessávú netkapcsolat igen. Meg persze bármilyen bluetoothos kontroller (nem csak xboxosak).

Apropó, kontroller. A cégnek létezik egy Xbox Design Lab nevű programja, amiben bárki saját színösszeállításban tervezhet magának kontrollert. Ez eddig Magyarországon nem volt elérhető, de most 10 másik országgal együtt bekerültünk, elvileg már működik is a szolgáltatás.

A Game Pass modellje a konkurens Sonynak is megtetszett, és nemrég elindította saját hasonló szolgáltatását (illetve átalakította a korábbit). Ehhez kitalált egy játékosbarát opciót: a megfelelő csomag előfizetői párórás demókat kapnak a játékokból, vagyis kipróbálhatják a játékokat vásárlás előtt (ilyesmi persze volt már 20-30 éve a pécés játékpiacon, de a konzolos játékokra nem volt jellemző). Ezt az extrát nemsokára a Microsoft is beépíti a saját Game Passébe, a program Moorcroft névre hallgat, és egy éven belül elindítják.

Végül, de nem utolsósorban a Game Pass bővül majd oly módon, hogy a játékosok nemcsak az alap Game Pass kínálatban található játékokkal játszhatnak majd az említett felhőszolgáltatást igénybe véve, hanem azokkal is, amiket korábban már megvásároltak. Ennek pontos részletei még nem ismertek.

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!