Egy 37 éves szám vezeti a slágerlistákat a Stranger Things miatt

2022. június 2. – 12:58

Egy 37 éves szám vezeti a slágerlistákat a Stranger Things miatt
Fotó: Netflix

Másolás

Vágólapra másolva

Az utóbbi napokban a Spotify és az iTunes lejátszási listáinak élére ugrott Kate Bush brit énekesnő 1985-ös száma, a Running Up That Hill. A siker oka egyszerű: a dal nagy szerepet kap a Netflixen futó Stranger Things sorozat új, negyedik évadában.

Függetlenül a szezon minőségétől, a kritikusok többsége egyetért abban, hogy Kate Bush nagyon passzol hozzá. A Running Up That Hill több részben is megszólal, ez ugyanis az egyik szereplő, Max Mayfield (Sadie Sink) kedvenc száma. A lány, akinek az előző évadban meghalt a mostohabátyja, és képtelen szembenézni a traumáival, magába zárkózik, a barátaival alig kommunikál. Az évad első részeiben legtöbbször fejhallgatóval jelenik meg, ha épp beszél is valakivel, ott lóg a nyakában a fejhallgató, és alig várja, hogy újra elindíthassa a kazettáit, köztük Kate Bush Hounds of Love albumát, amin a Running Up That Hill is szerepel.

A dalszövegben Bush azért fohászkodik, hogy egymás tökéletes megértése érdekében helyet cserélhessen partnerével, mert enélkül soha nem lehet teljes a megértés egy nő és egy férfi között. Már csak azért sem, mert az egyikük nő, a másik férfi.

„Ha valóban szerepet cserélhetnénk, ha valóban egymás helyében lehetnénk egy darabig, szerintem mindketten nagyon meglepődnénk!” – mondta az énekesnő egy 1991-es interjújában. „Azt hiszem, ez nagyobb megértéshez vezetne. Azt hittem, ezt egyféleképp lehet csak kivitelezni, ha… tudod, ha alkut kötök az ördöggel. De aztán arra gondoltam: Nem! Miért ne egyeznék meg Istennel? Bizonyos értelemben sokkal erősebb az egész ötlet, hogy megkéred Istent, kössön alkut veled.”

A kiadó tartott attól, hogy ha Isten neve szerepel egy szám címében, a mélyen vallásos országokban nem fogják játszani, ezért Bush hiába adta a számnak az A Deal With God címet, az EMI a Running Up That Hill verziót erőltette.

„Nem is hittem el, teljesen nevetségesnek tűnt (hogy ezért ne játszanák valahol), és a cím is része volt a dalnak. Egyszerűen nem tudtam megérteni. Bár nagyon elszomorított, úgy éreztem, ha nem engedek, azzal magamnak ártok. Két-három évet töltöttem egy album elkészítésével, és azt mondták, nem játsszák majd a rádiók, ha makacskodom. Szóval úgy éreztem, felnőttként kell viselkednem, ezért megváltoztattuk a címet Running Up That Hillre, de azt kell mondanom, mindig is bántam, hogy engedtem. Általában megbánok minden kompromisszumot, amit kötök.”

Persze nem biztos, hogy egy férfi énekest is ugyanennyire féltettek volna az Isten szó használatától, elvégre ekkorra már a Sex Pistolson is túlvolt a brit zeneipar. Kate Bush is érezte ezt, egész karrierje során törte az utat a női előadóknak és dalszerzőknek, 1978-ban ő volt az első énekesnő, aki saját maga írt dallal került a brit slágerlista élére, és az első, akinek albuma a nagylemezlista első helyére kúszott.

Akármi is a címe, Kate Bush száma azért passzol remekül a Stranger Thingsbe, mert a magányról és a megértés lehetetlenségéről szól, miközben folyamatosan vágyja a közelséget. Éppen ezért foglalja össze pontosan Max lelkiállapotát.

Nora Felder, a Stranger Things zenei rendezője a Varietynek azt mondta, sokáig nem tudta, milyen dalt válasszon Maxnek, de amikor beugrott a Running Up That Hill, tudta, hogy ez lesz a nyerő. Az egyetlen probléma az volt, hogy Kate Bush nagyon ritkán engedélyezi a számai használatát filmekben, és ha igen, akkor nagyon részletes jelentleírásokat kér. De szerencsére kiderült, hogy Bush nagy Stranger Things-rajongó, ezért hamar engedélyezte a használatot.

A szám egyébként nemrég egy másik sorozatban is feltűnt, az It's a Sin című LMBTQ-drámában. Bush ebben az esetben is személyesen engedélyezte a használatot a jelenetek tanulmányozása után. Ebben a sorozatban azért ért különösen sokat a szám, mert megjelenése óta – éppen a nemi szerepek felcserélésének szimbóluma miatt – világszerte fontos queer-himnusszá vált.

(A dalt a fiatalabbak a Placebo feldolgozásából is ismerhetik.)

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!