Bocsánatot kért az RTL Klub Ördög Nórától azért, amiért méltatlanul bántak vele a terhessége alatt

2022. március 8. – 11:56

Másolás

Vágólapra másolva

A Péntek Esti Partizán legutóbbi, az orosz–ukrán háború kitörése miatt kivételesen vasárnap megjelent adásában Ördög Nóra műsorvezető volt a vendég, aki részletesen beszélt arról, miért mondott fel kilenc hónapos terhesen az RTL Klubnál, ahol a 2000-es évek elejétől 2014-ig dolgozott, és ahol országos ismertséget szerzett többek között az X-Faktor műsorvezetőjeként.

Saját bevallása szerint Ördög Nóra az RTL-től való távozásakor állt ki először magáért a munkájában. „A TV2-höz köthetőek az első olyan munkáim, ahol nem azt mondták, hogy például X-Faktor, amit Ördög Nóra vezet, hanem ez Ördög Nóra műsora, a Vigyázat, gyerekkel vagyok például” – mondta a műsorvezető, időről időre a könnyeivel küszködve.

„Szerkesztőként is és műsorvezetőként is dolgoztam sok produkcióban, ezt viccesen Margitka üzemmódnak hívtuk, mert hétköznap dolgoztam a szerkesztőségben, szombaton felvettem a csillogós Náray estélyit, és én voltam a díva. Aztán megint Margitka üzemmód következett” – emlékezett vissza az RTL-es évekre Ördög Nóra, aki azt mondta, akkoriban éjt nappallá téve dolgozott.

Azt mondta, hogy amikor az RTL Magyarország szerződést ajánlott neki, abban állapodtak meg, hogy szerkesztőként és műsorvezetőként is dolgozik majd a fizetéséért, pedig nem tudott más olyan kiemelt, képernyős kollégájáról, aki ugyanúgy más munkát is végzett volna a műsorvezetésen kívül, mint ő. Arról is beszélt, hogy a főnökei éveken át azt gondolták, hogy ő külön kap azért pénzt, hogy szerkesztőként is dolgozik.

„Egyszer csak kiderült, hogy van olyan férfi kollégám, aki háromszor annyit keres, mint én”

– mondta néhol elcsukló hangon Ördög Nóra visszaemlékezve arra az időszakra, amikor még ő vezette az X-Faktort, és a csatorna vezető arca volt.

Ördög Nórát megviselte az is, hogy bár nyolc hónapos terhesen is folyamatosan dolgozott, kiderült, hogy nem szóltak neki időben, hogy az ekho szerinti adózásról (ahogyan a legtöbb médiamunkás adózik) váltani kell a normál adózásra, hogy ne csak 50 ezer forintnyi ellátást kapjon a gyermekével otthon töltött idő alatt. Hiába számított arra, hogy az alatt a négy-öt hónap alatt, amíg otthon van a gyermekével, kaphatja a fizetését ahhoz hasonlóan, ahogyan korábban megszokott volt egy-egy produkciónál, és ahogyan azt például egy férfi kollégájánál is alkalmazta a vezetés.

„Nekem azt mondták, hogy erre neked kellett volna odafigyelned, úgyhogy elküldtek gyesre” – emlékezett vissza Ördög Nóra. „Ez nekem akkor egy nagy gyomros volt” – mondta a műsorvezető könnyek között, miután azt is elmesélte, hogy volt olyan férfi kollégája, aki egy éven át nem volt képernyőn, nem dolgozott, mégis kapta a fizetését minden hónapban.

„Nem a pénzről szólt ez az egész, hanem azt éreztem, hogy ez nem méltó” – magyarázta Ördög Nóra, mi vezetett odáig, hogy végül amikor a második gyermekével volt kilenc hónapos terhes, felmondott az RTL Klubnál.

A csatorna hétfőn este közleményt jelentetett meg, amelyben elnézést kértek a műsorvezetőtől, ezt Ördög Nóra az Instagram-oldalára is kiposztolta.

„Elnézést kérünk azokért a sérelmekért, amelyekről a műsorvezetőnő úgy érzi, hogy évekkel ezelőtt őt az RTL Klubban érték. Az akkori helyzet értékelése nélkül szeretnénk hangsúlyozni, hogy az RTL Magyarország nagyon sokat változott az elmúlt több mint hét évben” – olvasható a közleményben, amely szerint a csatorna évek óta dolgozik azon, hogy egy nő ugyanazért a munkáért ugyanazt a juttatást kapja, mint egy férfi.

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!