Az államtitkár intésére döntött világrekordot a járvány elől Magyarországra menekült cseh cirkuszos

2022. január 10. – 21:21

Az államtitkár intésére döntött világrekordot a járvány elől Magyarországra menekült cseh cirkuszos
A cseh Pavel Valla egy tizenhét kerekű egykerekű biciklivel rekordkísérlet közben a Fővárosi Nagycirkuszban – Fotó: Földes András / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Tizenhét kerekű egykerekűvel menekült Magyarországra a cseh világsztár, hogy az Emmi kultúráért felelős államtitkárának segítségével világraszólót alkosson. A boldog artistanövendékek eközben eltávolították a pukifóliát az ajándék bevásárlós biciklikről.

Cirkuszművészeti rekordkísérletről szóló beszámolónkat rövid magyarázattal kezdjük azoknak, akik meglepődnek, hogy a lapunk által eddig elhanyagolt műfaj feltűnik a Telexen.

Eddig olvasóink ugyanis nem értesülhettek olyan hírekről, mint például hogy a cseh Pavel Valla egy tizenhét kerekű monociklivel készül rekordkísérletet beállítani a Fővárosi Nagycirkusz porondján.

Az ötlet Szalma Baksi szerkesztőhöz köthető, aki az államtitkári szintű megjelenéssel hirdetett eseményt a mulat a manézs felkiáltással küldte be a szerkesztőségnek, utalva Bödőcs Tibor regényére, amely sajtóhírek szerint az Orbán-rendszert, vagy valami ahhoz hasonlót karikíroz egy cirkusz keretei közt.

A szerkesztői lelkesedés érthető volt, hiszen sokan szeretnének legalább egy rövidet nevetni a kreatív üzleti és politikai megoldásai okán európai szinten is elgondolkodtató rendszeren. A helyszínről ugyanakkor rossz hírrel kell jelentkeznünk. Hiába a Fővárosi Nagycirkusz porondja, a flitteres ruhák közt lebegő édeskés elefántszag, sőt, az államtitkár úr tiszteletére kirendelt artista szakos diákok. Úgy tűnik, hogy a vezér tiszteletére és az osztogatott hűbéri kegyekre épülő rendszerek sajnos csak távolról, vagy letűnésük után viccesek, a jelenben a hangulatuk inkább csak sűrű, a Móricz Zsigmond-i értelemben.

Első rekord: a sokoldalú funkcionárius

A porondon először a Nagycirkusz vezetője tűnt fel, elmondva, hogy a tizenhét kerekű egykerekű rekordkísérlete azért fontos, mert ez nyitja meg a hamarosan kezdődő cirkuszfesztivált. Majd örömmel jelentette az Emmi kulturális államtitkárát, aki elmondása szerint „a cirkuszfesztivál megálmodója” is.

Fekete Péter, az Emmi államtitkára, ötletgazda és bűvész (jobbra) örömmel jelenti be, hogy Magyarország a cirkuszosok védőbástyája – Fotó: Földes András / Telex
Fekete Péter, az Emmi államtitkára, ötletgazda és bűvész (jobbra) örömmel jelenti be, hogy Magyarország a cirkuszosok védőbástyája – Fotó: Földes András / Telex

Mindig öröm, ha egy magas rangú állami tisztviselő nemcsak igazgatja a szakmát, hanem személyesen ad ötleteket az alá tartozó szegmensnek. Sőt, rövid netes kutatás után azt is megtudtam, hogy az eredetileg bűvészként dolgozó kulturális államtitkár olyan ügyesen menedzseli munkarendjét, hogy a hivatali elfoglaltságai mellett jut ideje egész előadásokat is rendezni a Fővárosi Nagycirkuszban.

A porondra lépő államtitkár beszédében nem maradt meg a szakmai kérdéseknél, tágabb kontextusba helyezte a témát.

Fekete Péter elmondta, hogy a világ cirkuszművészei Magyarországra menekülnek, miután a járvány miatt világszerte bezárnak a cirkuszok. Nálunk azonban „kiteljesedhetnek”, szabadon gyakorolhatnak, hogy a végén „világszámokkal” utazzanak tovább.

Fekete Péter államtitkár után artista diákok léphettek a színpadra, hogy átvegyenek öt darab, bevásárló típusú kerékpárt, amelyekről ott a színpadon fejtették le a pukifóliát. Miután a gyerekek körbebicikliztek a porondon, az államtitkár intett, hogy a gyerekek vonuljanak le, és következzen a világszám.

Második rekord: a tizenhét kerekű monocikli

Dinamikus rockzene ütemére egy bőrszereléses úr futott be a porondra, hogy először sima egykerekű biciklivel mutasson be trükköket a sajtó összesereglett képviselői előtt. Miután segítőnője kivitte a kerékpárt, behozták a tizenhét kerekű monociklit.

A járművet úgy kell elképzelni, hogy ügyes mesterek tizenhét kereket hegesztettek egymás alá olyanformán, hogy azok egymáshoz tapadjanak, így a legfelsőt meghajtva végeredményben a legalsó is forogni kezd.

A szerkezet valóban nagyon magas volt, szóval érthető, hogy magát a járművet is drótkötél tartotta, felteszem azért, hogy eldőlés esetén ne sérüljön meg a tisztelt publikum. Ugyanígy a neves artista is rögzítve volt, így ha hibázna, ott maradt volna magasan a színpad fölött lebegve, szegecselt bőrcsizmáiban kapálózva a térben.

Ilyen azonban nem történt! Pavel Valla dobpergés kíséretében sikeresen megtett egy kört, majd boldogan ereszkedett alá az ehhez kikészített kötélhágcsón.

Előtérben Pavel Vella a rekord bemutatása után, jobbra fehér maszkban Sebestyén István, a Magyar Rekordok Regisztrátora szakmai konzíliumot tart – Fotó: Földes András / Telex
Előtérben Pavel Vella a rekord bemutatása után, jobbra fehér maszkban Sebestyén István, a Magyar Rekordok Regisztrátora szakmai konzíliumot tart – Fotó: Földes András / Telex

Az esemény végén a Magyar Rekordok Regisztrátorához fordultunk, aki történetesen mellettünk ült jegyzetfüzetével.

Sebestyén István elmondta, hogy a rekord már most hitelesnek minősül, de a pontos adatok végett szalaggal fogják lemérni a megtett távot. „Jó lenne egy nemzeti színű szalag ehhez” – fordult segítőihez, akik jelezték, hogy ilyen sajnos nem áll most a rendelkezésükre.

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!