Amerikai sorozat készül a Covid-vakcinák fejlesztéséről, Karikó Katalin karaktere is feltűnik benne

2021. december 31. – 18:00

Másolás

Vágólapra másolva

The First Shots címmel készít sorozatot az HBO a koronavírus elleni vakcinák fejlesztésének történetéről. Ahogy az várható, a sorozatban feltűnik majd a Pfizer–BioNTech- és a Moderna-vakcina alapját is adó mRNS-technológia kifejlesztésében úttörő szerepet játszott Karikó Katalin alakja is.

Az SZTE közleménye szerint a sorozat várhatóan „tudós nők és döntéshozó férfiak együttműködéseként, a kétpólusú politika és a globális cégvilág harcaként mutatja be” a vakcinákért folytatott tudományos és üzleti versenyt, Brendan Borell azonos című könyve alapján.

Karikó mellett feltűnik majd a sorozatban Kizzmekia Corbett amerikai immunológus, Sarah Gilbert vakcinológus és Anthony Fauci amerikai fővirológus, illetve Albert Bourla és Stéphane Bancel, a Pfizer és a Moderna vezérigazgatója is.

Az angol cím tükörfordításban azt is jelenthetné, hogy Az első lövések, de természetesen itt a kontextus miatt inkább Az első oltások lehet majd a magyar cím, ha hozzánk is megérkezik a sorozat, de ha a fordítóknak kedvük tart majd hódolni a vicceskedő magyar címadó hagyománynak, akár még Az első belövés is lehet belőle.

Karikó Katalinnal legutóbb akkor beszélgetett a Telex, amikor december közepén megkapta számtalan díjainak egyikét, a magyar Nobelként is emlegetett Bolyai-díjat.

Frissítés

Cikkünk korábbi verziójában azt írtuk, Karikó Katalin szerepére már a színész is megvan az Emmy- és Golden Globe-díjas Sarah Paulson személyében, de a Szegedi Tudományegyetem hozzánk eljuttatott közleményében ez egy félreértés alapján szerepelt csak. Valójában a szereposztás még nem ismert, Paulsont csak a sorozat készítéséről beszámoló Complex cikke tartaná ideális választásnak. A hibáért elnézést kérünk.

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!