Telex Neked #29: Orbán kihívóját keresik, pörög az ellenzék és a kormány, ki ölte meg Gabby Petitót?

2021. szeptember 24. – 05:05

Telex Neked #29: Orbán kihívóját keresik, pörög az ellenzék és a kormány, ki ölte meg Gabby Petitót?
Szerkesztőnk, Szalma Baksi Ferenc

Másolás

Vágólapra másolva

Ez itt a Telex heti hírlevele a szeptember 16–22. közötti fontosabb történésekről. Aki már csütörtökönként szeretné megkapni a Telex Neked hétösszegző hírlevelet, netán szívesen tudna meg titkokat a telexesekről az Ezek vagyunk mi interjúsorozatban, az kattintson ide, és iratkozzon fel! Ma newsroomos szerkesztőnké a terep.

Sziasztok, Szalma Baksi Ferenc vagyok, a Telex csapatának egyetlen tagja, akit két hadseregből is kiszuperáltak. Rövidlátó vagyok, a mínusz hetes dioptria felmentő ok volt a (kis-)jugoszláv és a magyar sorozáson is. Igaz, a határozatot még egy-egy másodfokú bizottságnak is jóvá kellett hagynia, hátha szimulálok. Ki tudja, talán ezért az egyik kedvenc kérdésem az, hogy „voltál katona?”, amit random helyeken random embereknek fel szoktam tenni. Ja, majdnem elfelejtettem, általában híreket szerkesztek, vagy a kollégáimat idegesítem az ügyeleti beosztással.

A fenti képet csak azért tettem ide magamról, mert muszáj volt, egyébként nem szeretem a kötelező képeket.

Ez pedig az egyik kedvenc gifem, a napjaim gyakran kezdődnek így, ha nincs rajtam szemüveg.

Most pedig nézzük, mi minden történt az elmúlt héten, amikor a kormányoldal és az ellenzék is begyújtotta a kampányrakétákat.

1. Köhögve dübörög az ellenzéki előválasztás

Szombaton elindult a várva várt előválasztás, aztán leállt, amit eleinte hatalmas sikerként próbáltak tálalni az ellenzéki pártok, majd túlterheléses, célzott kibertámadásról kezdtek beszélni, és ezzel nyíltan a kormányt vádolták. A Fidesz másnap egy tömör mondattal visszaszúrt, majd a hétfői újraindítás után Karácsony Gergely főpolgármester már egyenesen Kínáig vezette a szálakat. Forrásaink szerint ugyanakkor a hazai érdeklődést sem tudta kiszolgálni az informatikai háttér, napi ötezer előválasztó kezelésére van kapacitásuk. Akik szeretnének egy kicsit kiszakadni a napi hírzajból, azoknak Dull Szabolcs elemzését ajánlom a miniszterelnök-jelöltek esélyeiről. Videós gyűjtőoldalunkért pedig ide kattintsanak az érdeklődők.

2. Kampányüzemmódra kapcsolt a parlament is

Orbán szerint „repülőrajtot vett a gazdaság”, és ez egy sor könnyítést hozhat jövőre, a szülők például február közepéig visszakapják az idén befizetett szja-t. És ez még nem minden. Ahogyan arra számítani lehetett, kemény odamondogatásokból sem volt hiány, főleg a jobbikos Jakab Péter lengette a verbális bilincset, amire szokás szerint lebohócozták.

3. Tizenöt éve szivárgott ki az őszödi beszéd

Orbán Viktor már a szokásos pénteki rádióinterjújában megadta az alaphangot, dermesztőnek nevezve az őszödi beszédet, ami „nem inspirálja” őt semmire, „csak leveri a lábáról”. A köz- és propmédia lényegében másról sem szólt szeptember 17-én, mint Gyurcsány Ferenc elhíresült mondatairól és az azt követő tragikus időszakról. Néhány nappal később Kálomista Gábor, a 2006-os eseményeket fikciós formában feldolgozó Elk*rtuk producere is beszállt a buliba, azzal vádolva meg a forgalmazókat, hogy politikai nyomásra elsüllyesztik a filmjét. A Cinema City és a Budapest Film azt mondta, ilyesmiről szó sincs.

4. Afganisztánt látni és hazajönni

Munkatársunk, Földes András szerencsésen hazaért a világ egyik legveszélyesebb országából. Ezen a héten is folytatódott a riportsorozata két résszel (itt és itt elérhetőek), hamarosan videókkal is jelentkezünk.

5. Videórovatunk elképesztően felpörgött

Az ellenzéki előválasztás legfontosabb mozzanatait, például a zuglói háborút is elmagyarázták kollégáink, ott voltak az első vidéki Pride-on, és elkészült a portré Osváth Zsoltról, aki Való Világ-szereplését váltotta értékes karrierre: YouTube-csatornát és éttermet is nyitott, megkerülhetetlenné vált az online térben.

6. A hét leghátborzongatóbb sztoriját

Janecskó Kata dolgozta fel: a tökéletes Instagram-szerelmespár álomútra indult, aztán a nőnek nyoma veszett. A 22 éves Gabby Petito barátja, Brian Laundrie hallgatásba burkolózott, még akkor sem válaszolt a nyomozók kérdéseire, amikor házkutatást tartottak nála. Végül egy wyomingi nemzeti parkban megtalálták a nő holttestét, és az is biztosnak látszik, hogy gyilkosság áldozata lett.

7. Végezetül néhány ajánlat a teljesség igénye nélkül

8. A múlt hét legje: Többet kell fizetniük a franciáknak a Lidlben ugyanazokért a termékekért, mégis kevésbé érzik meg a bevásárlás költségeit

9. A hét képe

Minden héten Barakonyi Szabolcs választja ki a hét képét.

Fotó: Bődey János / Telex
Fotó: Bődey János / Telex

A csatkai búcsú a Kárpát-medencei cigányság egyik legjelentősebb, évszázados múltú kulturális eseménye, kezdetektől fogva kettősség jellemzi. Az alapja a vallásos áhítat, romák ezrei érkeznek ilyenkor a Komárom-Esztergom megyei faluba, hogy igyanak a gyógyító erejűnek tartott kút vizéből, és megmosakodjanak benne. Vallási eseményről van szó, de a zarándokok az imádság, a bűnbánat, a megtisztulás és a gyógyulásért könyörgés mellett vágynak egy kis kikapcsolódásra is. A búcsújárók megpakolt asztaloknál jókat esznek-isznak, énekelnek, táncolnak, sokan köztük hajnalig buliznak.

Ha kíváncsi arra, hogy mutatkoznak be személyes mini-interjúkon keresztül a Telex kollégái, itt tud feliratkozni a Telex Neked hírlevélre!


Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!